• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρολογικά συμπτώματα, σαρκοείδωση και συνοσηρότητα

Νευρολογικά συμπτώματα, σαρκοείδωση και συνοσηρότητα

Νευρολογικά συμπτώματα, σαρκοείδωση και συνοσηρότητα

Η σαρκοείδωση είναι δύσκολο να διαγνωστεί μερικές φορές, όταν υπάρχουν και συμπτώματα που εμφανίζονται σε άλλες ασθένειες, όπως καρκίνος στους λεμφαδένες, φυματίωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μυκητιάσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας ή ακόμη και βρογχοσπασμοί.

Γενικά, τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μια γενικευμένη αδιαθεσία και εξάντληση με πυρετό και απώλεια βάρους. Υπάρχουν κόκκινα εξανθήματα στο πρόσωπο και στα χέρια και όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, πολύ τακτικά συμβαίνει να προσβάλλονται και μικροαρθρώσεις και μάλιστα να αλλάζουν οι μικροαρθρώσεις τον τρόπο προσβολής και τον αριθμό από «επίθεση» σε «επίθεση».

Πάντως, η σαρκοείδωση σαν αυτοάνοσο νόσημα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι εύκολο, παρόλο που με τη χρήση της κορτιζόνης πολύ τακτικά φέρνει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού από την κορτιζόνη, ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη ουσία λύνει το πρόβλημα της σαρκοείδωσης σχεδόν αυτόματα και πολλές φορές οι ασθενείς κάνουν μια «υπερκατανάλωση» της κορτιζόνης, προκειμένου να αποφύγουν τα τυχόν περαιτέρω προβλήματα.

Αυτή η εξάρτηση από κορτιζόνη των ασθενών με σαρκοείδωση είναι ένα πιο «χοντρό» ακόμη ιατρικό πρόβλημα, διότι φτάνουν σε οριακές καταστάσεις, πιστεύοντας ότι δεν «μπορούν να ζήσουν» χωρίς την ύπαρξη της και τελικά το πρόβλημα παραμένει η αποτοξίνωση από την κορτιζόνη και όχι η ίδια η σακροείδωση. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη συνεργασία με τον ασθενή για να αποφθεχθούν όλες αυτές οι διαταραχές.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γιατί το εγκεφαλογράφημα είναι διαγνωστικά τόσο ευαίσθητο;
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα αποτελούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια μια επίμονη, δύσκολη και χρονοβόρα εξέταση. Περισσότερα...



Η πρωτεΐνη TAU
Ένα πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Alzheimer παίζει η παρουσία της πρωτεΐνης TAU στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Διαταραχές του θυμικού και υπερκινητικό παιδί
Στα υπερκινητικά παιδιά τακτικότατα διαπιστώνουμε ότι πέραν της βασικής συμπτωματολογίας, εμφανίζουν πολύ περισσότερο από τα συνομήλικα τους διαταραχές του συναισθηματικού και εκπτώσεις ή ελλείμματα ευφυΐας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit