• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To φως που «χάνεται»

To φως που «χάνεται»

To φως που «χάνεται»

Κάθε πηγή φωτός είναι αναγκαία για τη ζωή και συντελεί στην επικοινωνία των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, αλλά κυρίως στην ομαλή εξέλιξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Όταν έχουμε μια απώλεια της οπτικής οξύτητας, τότε στον εγκέφαλο δημιουργούνται διάφορες ασθένειες, νευρολογικές, ψυχιατρικές ή ακόμη και άλλες πιο συνδυασμένες.

Συνεπώς, αυτό στοχεύει σε μια ιδιαίτερη ερμηνεία και έρευνα, αλλά και πρέπει με μεγάλη προσοχή να εξετάζεται σε κάθε πάθηση, γιατί μπορεί πίσω από τη δυσλειτουργία να κρύβεται μια πηγή νοσηρότητας. Το φως που «χάνεται» σταδιακά, γρήγορα ή μέτρια σε κάθε άνθρωπο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν είναι μόνο θέμα του οφθαλμιάτρου.

Οποιοσδήποτε γιατρός πρέπει να είναι σε θέση, τουλάχιστον έστω και λίγο «πρωτόγονα», να εξετάσει τον κάθε οφθαλμό ή και τους δυο μαζί, προκειμένου να αντιπαραβάλλει την οπτική οξύτητα και τη δυνατότητα της όρασης του ασθενούς.

Πρέπει να μάθει εκείνα τα στοιχεία στην αρχή, τα οποία θα τον φέρουν σε μια κατάσταση τέτοια που να μπορέσει να αποφανθεί σε ποιο σημείο θα στραφεί η έρευνα του ή και που θα ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφων, προκειμένου να μπορέσει να λύσει αυτό το μυστήριο της απώλειας της αντίληψης του φωτός.

Το «φως που χάνεται» πάντως είναι κάτι που απασχολεί τη σύγχρονη νευρολογία παρά πολύ και έτσι πολλά μηχανήματα και πολλές ιατρικές διαγνωστικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί ακόμη σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να ερευνούν και απώλειες, πριν ακόμη το αντιληφθεί ο ασθενής σε διάφορες ασθένειες.

Π.χ. μια από τις πλέον σπουδαιότερες και συνηθέστερες είναι αυτή του σακχαρώδη διαβήτη, που προσβάλλει τα μάτια και την όραση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου
Το νευρικό σύστημα καθ’ ολοκληρίαν είναι ένα σύστημα ελέγχου κάθε μορφής πόνου που «παράγεται» εντός ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπινου σώματος Περισσότερα...



Η υπόθεση Phineas Gage
Ο Phineas Gage δούλευε στο χώρο των κατασκευών σαν εργάτης όπου ξαφνικά μετά από μία τυχαία έκρηξη στο εργοτάξιο δέχτηκε ένα σίδερο στο κεφάλι. Περισσότερα...



Ο εγκέφαλος και τα μιτοχόνδρια
Τα μιτοχόνδρια είναι γνωστά σαν οι «μπαταρίες» του κυττάρου. Είναι τα κυτταρικά εκείνα οργανίδια, τα οποία φροντίζουν για «αποταμίευση» τροποποίηση και διαχείριση της κυτταρικής ενέργειας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit