• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Σε πάρα πολλές μορφές ασθενειών και ιδιαίτερα περιέργων νοσημάτων, αλλά και συνηθισμένων, αρχίζει μια φθορά των λεγόμενων γαγγλιακών οπτικών κυττάρων, τα οποία είναι η πρώτη λειτουργική σειρά υποδοχής του φωτός στο μάτι.

Τα γαγγλιακά κύτταρα παίζουν ένα καταλυτικό ρόλο τόσο στην υποδοχή, όσο και στην επεξεργασία του φωτός, στην ανάλυση του, στη φασματοσκόπιση του και κυριότερα από όλα στο συντονισμό του, σε ότι αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση του τόσο σε διάφορα κύτταρα του ιδίου του οπτικού νεύρου, αλλά και όλου του εγκεφάλου.

Είναι κατά κάποιο τρόπο, το πρώτο «ανάχωμα επεξεργασίας» του φωτός και η πρώτη σύνδεση του εγκεφάλου με την εξωτερική πηγή του ερεθισμού που δίνει τη φωτεινή ακτίνα.

Τα γαγγλιακά κύτταρα βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, δηλαδή σε ένα ιδιαίτερο λεπτό χιτώνα, το λεπτό χιτώνα των ματιών και τον εμπλουτίζουν με μια μεγάλη πυκνότητα, προκειμένου να τον καταστήσουν ευαίσθητο, έτσι ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει, να διακρίνει και να διαχωρίζει τις σκοτεινές πηγές από όλες τις μεριές που προέρχονται οι φωτεινοί ερεθισμοί.

Η οποιαδήποτε ελάττωση των γαγγλιακών κυττάρων ή και η μικρή απώλεια αυτών δημιουργούν διαταραχές του αμφιβληστροειδούς. Οι διαταραχές αυτές στον αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι σε διάφορες ασθένειες, π.χ. στο σακχαρώδη διαβήτη, σε κληρονομικά ή εκφυλιστικά νοσήματα, τοξικές ουσίες ή λοιμώξεις.

Πλέον είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των νοσημάτων του αμφιβληστροειδούς που υπάρχει ειδικό τμήμα της οφθαλμολογίας για αυτή την περίπτωση. Και όταν λέμε «ειδικό τμήμα» δεν αναφερόμαστε σε μερικές απλές γνώσεις, αλλά σε ολόκληρες λειτουργικές οντότητες με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διεξοδικά ψάχνουν τις διαφορές στην περιοχή αυτή, προκειμένου να τις εντοπίσουν και να οδηγηθούν στις «αληθινές» αρρώστιες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση αναφερόμενης τύφλωσης ή μείωσης της οπτικής οξύτητας πρέπει να έχουμε «κατά νου» την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Άνοια προμετωπιαίου λοβού, κληρονομικότητα
Στις περιπτώσεις πιστοποιημένης άνοιας του προμετωπιαίου λοβού και μάλιστα όταν υπάρχει και παρουσία επιληπτογενούς δραστηριότητας, πρέπει πάντοτε να ελέγχεται και ο παράγοντας της κληρονομικότητας. Περισσότερα...



Παραβατική συμπεριφορά
Η επαναστατική άνοδος των τεχνικών διάγνωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως είναι π.χ. η υπολογιστική τομογραφία, η τομογραφία ποζιτρονίων, αλλά ακόμη και η εικοσιτετράωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή, συνέβαλε στη δημιουργία ενός καινούργιου ουσιαστικά κλάδου των νευροεπιστημών, της μελέτης της παραβατικής συμπεριφοράς Περισσότερα...



O όγκος των μηνιγγιωμάτων
Τα μηνιγγιώματα παρουσιάζουν τυπικά διάφορες κλινικές εκδηλώσεις και συμπτώματα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit