• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κεντρομελική μυοπάθεια και καρκίνος

Κεντρομελική μυοπάθεια και καρκίνος

Κεντρομελική μυοπάθεια και καρκίνος

Πρόκειται για ένα πολύ βραδέως εξελισσόμενο σύνδρομο, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, με μια αδυναμία των κεντρομυελικών μυών των άκρων.

Σε μυοπάθειες, οι οποίες εμφανίζουν στις μέσες ή μεγάλες ηλικίες αυτό το σύμπτωμα, αποτελεί το πρώτο ίσως σε ένδειξη σύμπτωμα μαζί με φλεγμονώδεις μυοπάθειες για μια νεοπλασία. Συνήθως, υπάρχουν συνοδές δερματικές εκδηλώσεις (πολυμυοσίτιδα, δερματομυοσίτιδα), αυξημένα μυϊκά ένζυμα και ταχύτητα καθίζησης.

Βέβαια, όλα αυτά σε αυτές τις περιπτώσεις σε μια ηλικία άνω των σαράντα με πενήντα ετών «μυρίζουν» εκ πρώτης όψεως μια νεοπλασία και πρέπει να ερευνηθούν διεξοδικά.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν είναι στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεία που να στελεχώνουν την υποψία και καμία φορά επειδή και ο γιατρός και ο ασθενής θέλει να λέει και να ακούει χαρούμενα νέα, το αφήνουν ή μεταβαίνουν το πρόβλημα για ένα δεύτερο ή τρίτο ραντεβού.

Στον ενδιάμεσο χρόνο βέβαια μπορεί η νεοπλασία να καλπάσει και να έχουμε κάτι έντονα άσχημο και κυρίως μη αντιμετωπίσιμο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι περιπτώσεις της μυοπάθειας με ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπου η έκτοπη παραγωγή ορμονών δημιουργεί γρήγορα τα μονοκυτταρικά καρκινώματα του πνεύμονα.

Υπάρχει βέβαια και η κακοήθης μυοπάθεια που παρατηρείται σε ασθενείς στα τελευταία στάδια της νόσου˙ εκεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη η προσοχή και ο έλεγχος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Πόσες περιοχές του εγκεφάλου συνεργάζονται για ένα συναίσθημα;
Πάντοτε στις νευροφυσιολογικές εξετάσεις και γενικά σε καταστάσεις διαταραχών συναισθημάτων, εδώ στη Βιονευρολογική, στα διάφορα νευρολογικά νοσήματα προσπαθούμε να βρούμε το συνδυασμό εκείνο των εγκεφαλικών περιοχών που παράγουν τη μία ή την άλλη λειτουργία ή δυσλειτουργία Περισσότερα...



Η διχασμένη απώλεια της αισθητικότητας στο πρόσωπο
Το τρίδυμο έχει συνολικά οχτώ πυρήνες, αριστερά και δεξιά, σε ένα κοινό τόπο του εγκεφάλου που λέγεται στέλεχος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit