• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μερική αδυναμία και καρκίνος

Μερική αδυναμία και καρκίνος

Μερική αδυναμία και καρκίνος

Είναι μια παρακινδυνευμένη ερώτηση και ενασχόληση γενικά κατά πόσο μια μυϊκή αδυναμία είναι ένας «προάγγελος» κάποιας καρκινοματώδης νεοπλασματικής κατάστασης.

Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, βέβαια, όταν «κλείσει» η διάγνωση, τότε βλέπουμε ότι η πλειάδα των καρκίνων αρχίζει πάντα με μια μυϊκή καταβολή, περιορισμένου ή γενικευμένου χαρακτήρα. Τουλάχιστον την αισθάνεται ο ασθενής έτσι.

Βέβαια, από το σημείο αυτό μέχρι που να αποδειχτεί ότι η συγκεκριμένη μυϊκή αδυναμία κάποιου χώρου έχει την αιτιολογία μιας νεοπλασίας, είναι τρομερά δύσκολο και είναι θέμα κυριολεκτικά μόνο αυτοψίας.

Εδώ βέβαια παίζει τεράστιο ρόλο η γνώση του γιατρού και η εμπειρία του πάνω σε παρόμοια φαινόμενα, καθώς επίσης και ο συσχετισμός των διαφόρων ευρημάτων, των διαφόρων εξετάσεων, μετατρέποντας τα συμπτώματα, την πορεία τους και γενικά τη διαδικασία εξέλιξης της νόσου.

Πάντως, το θέμα της μυϊκής αδυναμίας ποτέ δεν πρέπει να περνάει αδιευκρίνιστο, ακόμη και αν η πιστοποίηση μιας νεοπλασίας είναι σπάνιο γεγονός.

Η μυϊκή αδυναμία πρέπει να εξαντλείται διαγνωστικά από τον κάθε γιατρό, κάθε ειδικότητας, πολύ δε περισσότερο από το νευρολόγο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γλυκόζη και εγκέφαλος
Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Περισσότερα...



Parkinson και «βραδυφρενία»
Η «βραδυφρενία» είναι ένας παλιός όρος που χρησιμοποιείται κυρίως προκειμένου να χαρακτηριστεί η βραδύτητα της σκέψης, η αδυναμία έκφρασης και γενικά ο συντονισμός γνωστικών λειτουργιών. Περισσότερα...



Υπερκινητικότητα, διάσπαση της προσοχής, γονίδια και πολυμορφισμός
Λόγω του ότι το φαινόμενο των υπερκινητικών παιδιών με διάσπαση της προσοχής αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ήταν επόμενο και πολλά μεγάλα πανεπιστήμια, καθώς επίσης και ερευνητικά ιδρύματα να στρέψουν την προσοχή τους στην κατεύθυνση αυτή και ιδιαιτέρα στο γεννητικό παράγοντα, που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περίπτωση της ασθένειας αυτής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit