• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

O πανικός και ο πόνος από μη νευρολογικά όργανα

O πανικός και ο πόνος από μη νευρολογικά όργανα

O πανικός και ο πόνος από μη νευρολογικά όργανα

Είναι δυο πράγματα σαφώς ασυμβίβαστα˙να υπάρχουν ψυχικές αντιδράσεις και μάλιστα έντονες, που πολλές φορές περνάνε και το ίδιο το αίτιο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο πανικός, που είναι άλλης φύσης και όχι νευρολογικής.

Π.χ. να έχουμε τα οστά, τους μυς, τις αρθρώσεις, δηλαδή να έχουμε γενικά όργανα, τα οποία μπορεί να έχουν ένα μη νευρολογικό τραυματισμό και να ξεκινούν απότομα με έντονους μη χαλιναγωγημένους πόνους και να κορυφώνονται, σε ότι αφορά όλες τις τοπικές περιοχές που εμφανίζονται και να αυξάνονται έντονα, συνοδευόμενα από ψυχικές διαταραχές.

Αυτό το «μπέρδεμα» μεταξύ νευρολογικών και μη νευρολογικών πόνων αποτελεί έναν πονοκέφαλο, σε ότι αφορά τον ορισμό του χαρακτήρα του πόνου σε αυτά τα διάφορα σύνδρομα.

Είναι επόμενο λοιπόν να δημιουργεί διαγνωστικά προβλήματα και άμα είναι χρόνια, να δημιουργεί στον ασθενή τέτοια προβλήματα, ώστε να μην έχει καν την αίσθηση από τι ακριβώς πάσχει και από τι ακριβώς «πονάει».

Έρχεται λοιπόν σε ένα αδιέξοδο, το οποίο μερικές φορές είναι δύσκολο να το μεταδώσει και στο γιατρό και να του πει είναι αυτό ή το άλλο ή να θεωρεί ότι στα τοπικά μέρη που νιώθει τον πόνο, όπως είναι οι μύες, τα οστά, οι αρθρώσεις, είναι κάτι παροδικό και προέρχεται από αλλού και όχι από αυτό το σημείο.

Σε αυτό το σημείο όμως έχει κάποια ευθύνη και ο γιατρός που πρέπει πάντοτε, αν και είναι αρκετά χρονοβόρο και μερικές φορές αληθινή «ταλαιπωρία» για όλους, να κάνει εκτεταμένη την έρευνα του, προκειμένου να δει αν υπάρχουν τοπικές αλλοιώσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα ιατρικά μέσα και κυρίως βέβαια, πρωτίστως, τα απεικονιστικά, τα οποία είναι και τα πλέον ουσιώδη για τις περιπτώσεις αυτές. Δεν πρέπει σε μυοσκελετικούς πόνους να αφήνουμε κενά ερωτήματα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

O εγκέφαλος αυτοπροστατεύεται και αυτοθεραπεύεται
Μελετώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και τις καινούργιες τεχνικές μεθόδους, ήρθε στο φως κάτι που ήταν μέχρι τώρα τελείως άγνωστο και κυρίως απιστοποίητο. Περισσότερα...H εγκεφαλοπάθεια Binswanger
Στη Βιονευρολογική, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτή την ασθένεια τη διαπιστώνουμε τακτικά Περισσότερα...Τι είναι αυτό που καθυστερεί την έγκυρη διάγνωση της επιληψίας στα παιδιά;
Πρώτα από όλα η φύση της ίδιας της ασθένειας. Πολλές φορές η μορφή των επιληπτικών κρίσεων, η αλλαγή της κλινικής εικόνας που παρουσιάζεται από παιδί σε παιδί και ίσως παίζει μεγάλο ρόλο η άγνοια επί του γεγονότος, τόσο από τους γονείς, όσο και η μη σωστή εκτίμηση από τους ειδικούς Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit