• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η επώδυνη υπερακουσία

Η επώδυνη υπερακουσία

Η επώδυνη υπερακουσία

Τον τελευταίο καιρό στη Βιονευρολογική όλο και πιο τακτικά εμφανίζονται ασθενείς με το πρόβλημα της υπερακουσίας. Πρόκειται στην προκειμένη περίπτωση για μια ευαισθησία που υπάρχει, σε ότι αφορά τους ήχους από το ένα ή και από τα δυο αυτιά, ενώ κανονικά στην ένταση στην οποία υφίστανται, δεν πρέπει να ενοχλούν.

Μάλιστα πολλές φορές οι ήχοι αυτοί συνοδεύονται με έντονο πόνο και ως εκ τούτου υπάρχει η ειδική κλινική εικόνα, η οποία χαρακτηρίζεται επώδυνη υπερακουσία.

Οι ασθενείς ξαφνικά και χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται σε απλούς ήχους, σε σημείο τέτοιο που να μην μπορούν να τους υποφέρουν. Νιώθουν μια έντονη διαταραχή, ανησυχία και πόνο και δεν μπορούν να βρουν καμία ηρεμία.

Συνεχίζοντας τα προβλήματα αυτά, και μη βρίσκοντας θεραπεία αλλάζει σιγά σιγά η προσωπικότητα τους και ο χαρακτήρας τους, γίνονται ευερέθιστοι, επιθετικοί και υποφέρουν από έντονη αϋπνία. Το παραμικρό τους ενοχλεί και ο ελάχιστος θόρυβος είναι ικανός να τους αναστατώσει.

Στην επώδυνη υπερακουσία συμμετέχουν πάρα πολλοί παράγοντες, κυρίως όμως ψυχικής ευαισθησίας. Η βλάβη κατά κύριο λόγο είναι μεταξύ σχηματισμών του εγκεφάλου, όπως είναι ο αναβολέας του έσω αυτιού και ο θάλαμος.

Είναι οι μηχανισμοί αυτοί που «διορθώνουν» την ευαισθησία του αυτιού ως προς τους ήχους και όταν δυσλειτουργούν προκύπτει η επώδυνη υπερακουσία. Η έγκυρη διάγνωση και η συμβουλή του ειδικού, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το «βάσανο», είναι απαραίτητη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κεφαλαλγία και σύγχυση στην υπέρταση
Όταν η υπέρταση σε ορισμένους ανθρώπους κάποιας ηλικίας ξεπεράσει κάποιο κριτικό όριο, για λόγους π.χ. στρες, έχουμε σαν αποτέλεσμα, όπως διαπιστώνουμε στη Βιονευρολογική, σαφείς αλλοιώσεις που δημιουργούν τη λεγόμενη υπερτασική εγκεφαλοπάθεια Περισσότερα...



Αγγεία του αυχένα και αιματολογικές διαταραχές εγκεφάλου
Υπάρχει ένα πλούσιο αγγειακό δίκτυο στην περιοχή του αυχένα και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος από αυτό περνάει ανάμεσα από τους αυχενικούς σπονδύλους και τρίμματα των σπονδύλων αυτών, έτσι ώστε στην πορεία αυτή πολλές φορές να δέχεται πιέσεις και ενοχλήσεις, τόσο από οστεόφυτα της περιοχής, όσο και από άλλους παράγοντες πίεσης Περισσότερα...



Το «ψυχολογικό» σύνδρομο της συχνής ευκοιλιότητας
Όπως ο εγκέφαλος, έτσι ακριβώς και το νευρικό σύστημα του εντέρου «μαθαίνει» πολύ γρήγορα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit