• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το εργασιακό στρες και η υπνική παράλυση

Το εργασιακό στρες και η υπνική παράλυση

Το εργασιακό στρες και η υπνική παράλυση

Συνήθως, σε νέα άτομα, «άμαθοι» στους έντονους ρυθμούς δουλειάς και μάλιστα κάτω από καταπιεστικούς ή δύσκολους όρους, συνθήκες εργασίας, εμφανίζεται μερική ή ολική υπνική παράλυση, κατά τον ύπνο.

Κυρίως, μετά από μια έντονη, κοπιαστική και γεμάτη στρες ημέρα, με εξάρσεις άγχους είναι δύσκολο το να αποκοιμηθεί κανείς εύκολα και πολλές φορές χρειάζεται κάποια βοήθεια, δηλαδή αλκοόλ ή κάποιο ηρεμιστικό για να συμβεί αυτό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως με μεγάλη συχνότητα εμφανίζεται η λεγόμενη υπνική παράλυση. Κατά την υπνική αυτή παράλυση, ο προσβεβλημένος έχει την αίσθηση, κατά μια περιοδική μικρή αφύπνιση, ότι είναι εγκλωβισμένες μέσα στο ίδιο του το κορμί και δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τις κινήσεις που επιθυμεί και κατά κύριο λόγο να σηκωθεί.

Η όλη αυτή κατάσταση του φέρνει ένα έντονο πανικό, που αυξάνει το ήδη συσσωρευμένο στρες, με αποτέλεσμα να πέσουμε σε ένα φαύλο κύκλο αύξησης των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει για μια φορά, αλλά συνήθως στη νεαρή ηλικία επαναλαμβάνεται και αυξάνεται.

Πάνω στην ώρα που εμφανίζεται και ενοχλεί, αυτό αποτελεί μια νοσολογική οντότητα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικό. Η νοσολογική αυτή οντότητα για να εξηγηθεί πλήρως, χρειάζεται πολύωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή και κατά τη διάρκεια του ύπνου, διότι πολλές φορές διαπιστώνεται ότι έχουμε μια εναλλαγή εγκεφαλικών ρυθμών κατά την περίοδο αυτή.

Αυτό δηλώνει ότι διάφορα τμήματα του εγκεφάλου δεν δουλεύουν «ισορροπημένα» μεταξύ τους, αλλά το ένα προέχει το άλλο. Δηλαδή, η κατάσταση αφύπνισης είναι πολύ αυξημένη, ενώ η κατάσταση καταστολής παραμένει βαθιά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Βηματισμός και η μελέτη του
Σε κάθε νευρολογική εξέταση είναι απαραίτητο να γίνεται και μια εκτενής έρευνα της βάδισης του εξεταζόμενου. Περισσότερα...



Τι είναι οι παραϋπνίες;
Οι παραϋπνίες είναι το κεφάλαιο που περιλαμβάνει όλες τις διαταραχές του ύπνου Περισσότερα...



Πως δρα η μαννιτόλη;
Η μαννιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου, η οποία όταν εισέρχεται στο αίμα και φτάσει στον εγκέφαλο δρα κατευθείαν στα λεγόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφαλικού αιματικού φραγμού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit