• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Εκτροπές» ζήλειας μετά από βλάβες του προμετωπιαίου λοβού

«Εκτροπές» ζήλειας μετά από βλάβες του προμετωπιαίου λοβού

«Εκτροπές» ζήλειας μετά από βλάβες του προμετωπιαίου λοβού

Ένα φαινόμενο που συναντάμε τακτικά σε ασθενείς κατά τις εξετάσεις στη Βιονευρολογική είναι το φαινόμενο παθολογικής ζήλειας μετά από τραύματα κυρίως του προμετωπιαίου λοβού, ιδιαίτερα σε τροχαία ατυχήματα.

Όπως αναφέρουν οι συγγενείς, ήρεμοι άνθρωποι, μετά από ένα τέτοιο τραύμα που πολλές φορές μπορεί να είναι και «ασήμαντο» κλινικής βαρύτητας, εμφανίζουν ζήλεια για οποιαδήποτε έκφραση της ζωής και οποιαδήποτε εκδήλωση συμπεριφοράς.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πηγαίνει μόνο του το φαινόμενο της ζήλειας, αλλά συνοδεύεται και από άλλα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα και κυρίως επιθετικότητα και αδυναμία ελέγχου του εαυτού τους με έντονες συγκρουσιακές διαθέσεις.

Δεν είναι σπάνιο αν αυτά τα άτομα, μετά από την κατάχρηση ουσιών ή φαρμάκων ή υπό την επήρεια κάποιας λοίμωξης, εμφανίζουν ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο της ζήλειας, συνδυασμένο με επιθετικές τάσεις.

Ο γιατρός πρέπει να αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να πληροφορεί διεξοδικά και τον ίδιο τον ασθενή, όσο αυτός καταλαβαίνει, αλλά και τους συγγενείς για το φαινόμενο αυτό.

Βέβαια, πρέπει να ακολουθήσει ένας διεξοδικός κύκλος νευροφυσιολογικών εξετάσεων, εάν χρειάζεται ακόμη και ακτινολογικών, όπως οι μαγνητικές τομογραφίες, για να καθοριστούν οι δυάδες και να πιστοποιηθεί η «οργανικότητα» του συμβάντος.

Αυτό επιτρέπει και την ανάλογη θεραπευτική επέμβαση που πάρα πολλές φορές είναι σωτήρια για το κοινωνικό περιβάλλον του ενδιαφερομένου και για τον τρόπο ζωής του και για το μέλλον του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Βαρηκοΐα νευροαισθητήριος
Είναι η βαρηκοΐα που προκύπτει από την έντονη νευρική και αισθητήρια διαταραχή από την μία πλευρά (εικόνα). Περισσότερα...



Λοιμώδης μονοπυρήνωση και άλλα μικρόβια
Στη λοιμώδη μονοπυρήνωση τακτικά συναντάμε το φαινόμενο της «συνεργασίας» μικροβιακών παραγόντων όπως είναι η τοξοπλάσμωση ή η φυματίωση, τα λεμφώματα και άλλες καταστάσεις που προκαλούν εμπύρετες διαδικασίες. Περισσότερα...



Τι κάνουμε, αν το εγκεφαλικό έμφρακτο δείξει επιληπτική δραστηριότητα στο παιδί;
Πρώτα από όλα, το επιβεβαιώνουμε με ένα δεύτερο ή τρίτο ή με ένα εγκεφαλογράφημα ύστερα από πρόκληση Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit