• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ζήλεια: Μια λανθασμένη εγκεφαλική λειτουργία;

Ζήλεια: Μια λανθασμένη εγκεφαλική λειτουργία;

Ζήλεια: Μια λανθασμένη εγκεφαλική λειτουργία;

Πράγματι είναι ένα μεγάλο ερώτημα ότι αφορά την παθοφυσιολογία της ζήλειας και του εγκεφάλου. Πολλές φορές αυτό που κάνουμε εδώ στη Βιονευρολογική σε αρκετούς ασθενείς με ζήλεια, αλλά και σε άλλα πιο βαριά, ψυχιατρικά σύνδρομα που συναντάμε σαν πρώτο σύμπτωμα τη ζήλεια είναι ψυχιατρικές αναλύσεις.

Αυτό δίνει την αφορμή όλο και περισσότερο να την συνδυάσουμε με άλλα ευρήματα που έχουμε από τις νευρολογικές εξετάσεις και όσο περνάει ο καιρός σχηματίζουμε την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με μια εγκεφαλική λειτουργία.

Η ζήλεια θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προάγεται μέσα από την αντιπαράθεση προσώπου και περιβάλλοντος σαν μια εκδήλωση παθογενούς συμπεριφοράς. Δηλαδή, ένα εξελικτικό φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μέσα στον άνθρωπο για να τον βοηθήσει στον ανταγωνισμό με το περιβάλλον.

Βέβαια, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά τη διαβάθμιση και το διαχωρισμό του συναισθήματος της ζήλειας αυτού καθαυτού από άλλες παθολογικές μορφές και διαταραχές της σκέψης. Συνήθως όμως αυτό το ονομάζουμε παθολογική ζήλεια.

Το βλέπουμε αρκετές φορές οργανωμένο πίσω από μια λειτουργική ψύχωση, οργανικής αιτιολογίας. Π.χ. στην περίπτωση Korsakoff ή αλκοολικής εγκεφαλοπάθειας σε προχωρημένη ηλικία είναι έντονο το φαινόμενο της παθολογικής ζήλειας, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι στο εγκεφαλογράφημα αυτών των ανθρώπων έχουμε έντονα χαρακτηριστικά παθολογικά στοιχεία.

Άρα σε ότι αφορά τη ζήλεια, υπάρχει ένα ισοδύναμο μεταξύ οργανικής δυσλειτουργίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το ισοδύναμο αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν θεωρούμε ότι υπερβαίνει ένα κοινωνικό όριο.

Βέβαια, όρια, σε ότι αφορά αυτό το θέμα, είναι δύσκολο να θέσουμε, αλλά δεν παύει σαν γεγονός να μετράτε με διάφορα τεστ στην ψυχανάλυση, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε μετρήσιμα μεγέθη και για αυτό το φαινόμενο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Επιληπτικές κρίσεις και ναρκωτικές ουσίες: ένας θανατηφόρος συνδυασμός
Μια συντονισμένη έρευνα, που έγινε σε Αγγλία και Σουηδία σε εφτακόσιους πενήντα χιλιάδες περίπου ασθενείς με επιληψία, έδειξε ότι το ευδόκιμο ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από ότι του μέσου πληθυσμού και συγκεκριμένα φτάνει τα πενήντα έξι χρόνια για τις περιπτώσεις εκείνες που οι επιληπτικοί πάσχουν από ψυχασθένειες Περισσότερα...



Συναισθήματα εγκεφάλου και ομοιόσταση
Ο εγκέφαλος έχει μια «πλαστικότητα» που του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη λειτουργία του, ανάλογα με τα συναισθήματα που του προκαλούν τα εξωτερικά ή εσωτερικά συναισθήματα που δέχεται Περισσότερα...



Ο πόνος στη λεκάνη και η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα
Η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, όπως έχουμε δει σε πάρα πολλούς ασθενείς στη Βιονευρολογική, συνήθως εμφανίζεται, άσχετα με την ηλικία του ασθενούς, στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις· είναι η περιοχή που αντανακλά ο πόνος χαμηλά στη λεκάνη και έχει έντονες αυξομειώσεις Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit