• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς

Οι διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε διάφορα άτομα, είναι πάντοτε κατά κύριο λόγο σε μεγάλο ποσοστό αντιδράσεις της στιγμής.

Κάποιος αλλάζει τη συμπεριφορά του προς τρίτους, προς τον εαυτό του ή προς το περιβάλλον μια δεδομένη στιγμή και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, χωρίς να το καταλαβαίνει ή προς όφελος του ή εις βάρος του.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος των νευρολόγων και ψυχιάτρων είναι πάρα πολύ ουσιαστικός, προκειμένου να βοηθήσει το άτομο στην περαιτέρω σωστή πορεία, τόσο με ψυχομετρικές εξετάσεις, όσο και με προσεκτική ανάλυση του ιστορικού του ατόμου, αλλά και με τη βοήθεια διαφόρων νευροφυσιολογικών εξετάσεων, όπως π.χ. το εγκεφαλογράφημα ή τα γνωστικά προκλητά δυναμικά˙ μπορεί κανένα να εντοπίσει τα όρια μιας τυχόν υπάρχουσας νοσηρότητας της όλης κατάστασης.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να καταλάβει κανένας τις λάθος αιτίες, ίσως της λάθος συμπεριφοράς και να δώσει τις χρήσιμες εκείνες οδηγίες που θα οδηγήσουν στη σωστή απόφαση και στη σωστή επαφή με το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει το άτομο την καθημερινότητα του πιο σίγουρα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Έχουμε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι, χωρίς να είναι ασθενείς, βασανίζονται «άρρωστα» από διαταραχές μιας λάθος συμπεριφοράς πιθανόν γιατί δεν κατάλαβαν «κάτι» ή διότι ο εγκέφαλος τους με τον τρόπο λειτουργίας μέσα στο χρόνο που έχει δεν μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν αυτό το «κάτι».

Ο ρόλος του νευρολόγου και ψυχιάτρου και του εξοπλισμού του με ανάλογα μηχανήματα είναι ουσιαστικός σε αυτή την κατάσταση και μάλιστα πολλές φορές είναι καταλυτικός.

Ο στόχος της νευρολογίας και της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης και των παρεμφερών κλάδων δεν είναι μόνο η διάγνωση των νοσηρών καταστάσεων, αλλά είναι και η πρόνοια ή η πρόβλεψη, αν το θέλετε, μιας σωστής γραμμής συμπεριφοράς που θα λύνει προβλήματα σε καθημερινή βάση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αϋπνία, ίλιγγοι και εμβοές
Η αϋπνία χαρακτηρίζεται πάρα πολλές φορές από μια συγκεκριμένη εμβοή και στα δυο αυτιά καθώς επίσης και από μια αστάθεια και κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας Περισσότερα...



Γενετικές αναλύσεις, κροταφικός λοβός και νόσος Alzheimer
Οι γενετικές αναλύσεις του ιστορικού αλλά πολλές φορές και με μεγάλη τύχη και των κλινικών ευρημάτων έχουν καταδείξει ότι η νόσος του Alzheimer έχει ένα «ευαίσθητο» σημείο· αυτή η νόσος αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στους κροταφικούς λοβούς και έτσι εξηγείται κλινικά η αδυναμία λόγου και σκέψης των ασθενών που προσβάλλονται από αυτήν την ασθένεια, εκτός βέβαια από την απώλεια της μνήμης Περισσότερα...



Πυρετικοί σπασμοί και εγκεφαλογράφημα
Σε περιπτώσεις πυρετικών σπασμών ιδιαίτερα όταν είναι επαναλαμβανόμενοι, η εικοσιτετράωρη εγκεφαλογραφική καταγραφή είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει διαφοροδιάγνωση για τυχόν «καλά κρυμμένη» επιληπτική προδιάθεση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit