• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Για να διαγνωστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίς

Για να διαγνωστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίς

Για να διαγνωστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίς

Στη Βιονευρολογική, όπως και φαντάζομαι σε άλλα ιατρικά ινστιτούτα, το όνειρο κάθε γιατρού είναι να μπορέσει να διαγνώσει έγκαιρα τη σκλήρυνση κατά πλάκας πριν ακόμα αυτή εμφανιστεί και να λάβει τα μέτρα του, έτσι ώστε να προλάβει να σώσει τόσο τον ασθενή από τη δυσάρεστη εξέλιξη, όσο και να αποκλείσει την ασθένεια να ξαναεμφανιστεί.

Βέβαια, αυτή η σκέψη δεν είναι πρωτότυπη, γίνεται εδώ και χρόνια, όμως τον τελευταίο καιρό με τα διαγνωστικά μέσα που υπάρχουν και με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή άνοιξε ένας νέος διαγνωστικός ορίζοντας που επιτρέπει αυτή τη σκέψη να γίνει πραγματικότητα.

Τον τελευταίο καιρό διάφοροι ερευνητές ψάχνουν, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, τις γενετικές ιδιαιτερότητες ή ακόμη και τους δείκτες, δηλαδή συγκεκριμένα μόρια στο αίμα ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ότι σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αυτό βέβαια γίνεται και σε άλλα αυτόανοσα νοσήματα, αλλά τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα στο θέμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, γίνεται πολύ εντατικά, ιδιαίτερα από το 2012.

Έτσι λοιπόν, κατά το 2012 άρχισαν οι έρευνες στο αίμα τόσο των υπόπτων μορίων για σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και για το πιστοποιημένο μόριο.

Δηλαδή άρχισε η έρευνα του λεγόμενου γονιδίου KIR41, το οποίο είναι ένας ειδικός δείκτης που επικολλάτε στα γαγγλιακά κύτταρα του εγκεφάλου και ως εκ τούτου εμποδίζει εκεί τη λειτουργία, με αποτέλεσμα να προκύψει η αυτοάνοση αρρώστια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πιστεύουν πάρα πολλοί επιστήμονες ότι με το γονίδιο αυτό θα βρεθεί το «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος και συγκεκριμένα της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πριν από την κλινική της εκδήλωση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το πρόβλημα των υποσκληριδίων εμπυημάτων
Τα υποσκληρίδια εμπυήματα είναι λοιμώξεις που είναι σε πολύ περιορισμένο χώρο και κυρίως συμβαίνουν μετά από μαστοειδίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδες, που δε θεραπεύτηκαν επαρκώς Περισσότερα...



Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος σαν έκφραση νοσολογικών νευρολογικών καταστάσεων
Παρακολουθώντας χρόνια στην Βιονευρολογική, τις διάφορες «εκφράσεις» νοσολογικών καταστάσεων, βλέπουμε ότι όλο και πιο τακτικά πίσω από αυτές, κρύβονται διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Περισσότερα...



Πλαστικότητα εγκεφάλου, παιδί και μάθηση
Ουσιαστικό ρόλο στη μάθηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας παίζει η πλαστικότητα του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit