Natalizumab και προοδευτικη πολυεστιακη λευκοεγκεφαλοπαθεια - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ NATALIZUMAB ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΗ ΛΕΥΚΟΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Natalizumab και προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια

Natalizumab και προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια

Natalizumab και προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια

To φάρμακο natalizumab έχει γίνει «γνωστό» σε ότι αφορά τις παρενέργειες του σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη χρόνια χρήση του· η εμφάνιση της προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας συσχετίζεται με αυτό.

Αυτό το φάρμακο δημιουργεί μια κλινική εικόνα παρόμοια με αυτήν της σκλήρυνσης κατά πλάκας όπου στον εγκέφαλο εντοπίζονται πολλές εστιακές εμφανίσεις απομυελίνωσης στη μαγνητική τομογραφία.

Οι εστίες αυτές απομυελίνωσης συνοδεύονται από ασυνήθιστες ψυχικές διαταραχές, κυρίως από διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών, καθώς επίσης και από εμπλουτισμούς μετά τη χορήγηση σκιαγραφικού στη μαγνητική τομογραφία.

Όλη αυτή η εικόνα αποτελεί την απόλυτη ένδειξη της παρενέργειας του natalizumab και εκφράζεται με την προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια, η οποία είναι μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, όπου πρέπει ο γιατρός έγκαιρα να την παρατηρήσει και να την αντιμετωπίσει.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Παράγοντες του ύπνου
Ο ύπνος αποτελεί οπωσδήποτε ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και όχι μόνο μία αυτόνομη λειτουργία. Περισσότερα...



Μαθησιακές διαταραχές και εκπαίδευση
Οι μαθησιακές διαταραχές πλέον ανέρχονται περίπου στο 10% με 15% των παιδιών και όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ στην Βιονευρολογική, αυτό το ποσό τείνει να αυξάνεται. Περισσότερα...



H χαντινγκτίνη και η νόσος του Χάντινγκτον
Η χορεία Χάντινγκτον είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη αρρώστια, κληρονομικού χαρακτήρα, που όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική κυρίως εμφανίζεται με χορειοειδείς κινήσεις των άνω άκρων με αθετωσικές παρεμβολές Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit