• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Παρατήρηση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας μετά από χρόνια χρήση φαρμάκου natalizumab

Παρατήρηση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας μετά από χρόνια χρήση φαρμάκου natalizumab

Παρατήρηση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας μετά από χρόνια χρήση φαρμάκου natalizumab

H διάγνωση της τελικής φάσης της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας οπωσδήποτε χρειάζεται αυτοψία εγκεφάλου και πιστοποίηση, πέρα από τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα.

Σήμερα όμως μετά την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και με την πείρα που υπάρχει και κυρίως με τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που μπορούμε να κάνουμε, είναι δυνατόν να υπάρχει μια πιστοποίηση της διάγνωσης της νόσου αρκετά πριν την εκδήλωση της.

Μια τέτοια πιστοποίηση παρατηρήθηκε και σε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας, ο οποίος χρησιμοποιούσε επί χρόνια το natalizumab, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο για τέτοιου είδους περιπλοκές.

Μάλιστα, η διεξοδική έρευνα του ιστορικού του ασθενούς όπου παρατηρήθηκε αυτή η διαταραχή δεν αφήνει περιθώρια σε ότι αφορά την εν λόγω πιστοποίηση. Αυτό είναι ένα γεγονός που ανοίγει νέα διάσταση για τη χρήση του natalizumab, σε ασθενείς που ίσως έχουν προδιάθεση για κάτι τέτοιο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η μετάδοση των αισθημάτων και των συναισθημάτων
Κυρίως σε ψυχιατρικούς ασθενείς, αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από χρόνιες νευροφυσιολογικές παθήσεις π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον κ.τ.λ., έχουμε δει τακτικά εδώ στην Βιονευρολογική το φαινόμενο, το ήδη γνωστό, της μετάδοσης των συναισθημάτων. Περισσότερα...



Τα πολλά πρόσωπα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Πάτρα
Το ανησυχητικό μήνυμα από το νοσοκομείο Πατρών όπου παρατηρήθηκε και ανακοινώθηκε μία πιθανή ενδημική παρουσία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιθανόν η κλινική πολυμορφία που παρουσιάζει αυτή η ασθένεια˙ η ασθένεια «με τα χίλια πρόσωπα», όπως την χαρακτηρίζουν αγγλοσάξονες γιατροί. Περισσότερα...



Το τραύλισμα και ο χρόνος της σειράς διέγερσης
Στο τραύλισμα, λίγο ή πολύ, έχουμε μια διαταραχή κάποιου νευρωνικού τόξου ή κυκλώματος, που, όπως ξέρουμε, εδώ στη Βιονευρολογική, έχει έδρα του το αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit