• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νέα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας τον Ιούνιο του 2013

Νέα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας τον Ιούνιο του 2013

Νέα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας τον Ιούνιο του 2013

Στη στήλη «Ιατρική» το περιοδικό «Εγκέφαλος και πνεύμα» της Γερμανίας δημοσιεύει ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο, σχετικά με την κατάσταση της έρευνας, της γνώσης και ότι άλλο σχετικό αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αρχίζοντας το άρθρο, τονίζει κάτι που και εδώ στη Βιονευρολογική είναι γνωστό: όλο και περισσότερο λέει η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει τους νέους ανθρώπους και θεωρεί ότι είναι ανίατη.

Εντούτοις, παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό επιστήμονες μπόρεσαν να βελτιώσουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, ότι αφορά αυτές της αυτοανόσου νόσου, και να καλυτερεύσουν γενικά την κατάσταση των ασθενών.

Παρατήρηση ενός περιοδικού το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα του κόσμου, σε ότι αφορά τη γενική κατάσταση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Βέβαια, είναι προεκτίμηση όλα αυτά, διότι η κατάληξη σε όλες τις παρατηρήσεις είναι στο τι «θα δούμε!» και «να επιβεβαιωθεί».

Φυσικά, για εμάς τους κλινικούς γιατρούς και για τους ασθενείς βεβαίως, οτιδήποτε καινούργια πληροφορία πρέπει να αναλύεται, να συλλέγεται, να εκτιμάται, να συγκρίνεται με άλλες καταστάσεις και το κυριότερο να δώσει και μια μικρή έστω ώθηση στο πρόβλημα της σκλήρυνση κατά πλάκας που όντως αυτό το περιοδικό έχει απόλυτο δίκιο: αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό για λόγους που δε γνωρίζουμε ή μάλλον υποθέτουμε τα τελευταία χρόνια.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλέον έχει γίνει μια ασθένεια πολύ «τακτική» και διαγιγνώσκεται εύκολα, γιατί τα διαγνωστικά υπάρχοντα μέτρα αυτό τον καιρό είναι πάρα πολλά και ουσιώδη. Ίσως όμως υστερεί σε ένα σημείο, το οποίο είναι η ανεύρεση κάποιων βιοδεικτών, οι οποίοι θα μπορούν να διαγιγνώσκουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, πριν αυτή εκδηλωθεί.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

O καλός, ο κακός όγκος του εγκεφάλου και ο χρόνος
Υπάρχουν εκ προοιμίου καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο, με ανάλογη καλή, κακή πρόγνωση Περισσότερα...



Πόσο επικίνδυνος είναι ο σπασμός του προσώπου;
Πρόκειται για ένα θέμα επιστημονικά «υποβαθμισμένο». Ο λόγος είναι ότι έχει μεγάλο εύρος εμφάνισης συμπτωμάτων, ελαχίστης, μεσαίας και έντονης έντασης, που παθολογικά εμφανίζονται περιοδικά Περισσότερα...



«Βηματοδότης» ημικρανιών
Τα τελευταία χρόνια εκτενείς έρευνες, σε ότι αφορά τη γέννηση, τη δημιουργία και την αιτία των ημικρανιών, οδηγούν στην υπόθεση ότι μάλλον πρέπει να υπάρχει ένα είδος «βηματοδότη» στην περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit