• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η διανοητική κατάσταση σε περιπτώσεις σπονδυλοπαρεγκεφαλιδικής συνδρομής

Η διανοητική κατάσταση σε περιπτώσεις σπονδυλοπαρεγκεφαλιδικής συνδρομής

Η διανοητική κατάσταση σε περιπτώσεις σπονδυλοπαρεγκεφαλιδικής συνδρομής

Ένα σωστό και εύκολο διαγνωστικό κριτήριο στις περιπτώσεις της διαφοροδιάγνωσης μιας σπονδυλοπαρεγκεφαλιδικής συνδρομής από άλλες αρρώστιες, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, σκλήρυνση κατά πλάκας ή εξωπυραμιδικά σύνδρομα, είναι η διανοητική κατάσταση του ασθενούς.

Όπως γνωρίζουμε και από τη διεθνή βιβλιογραφία και έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει και στη Βιονευρολογική ή στις περιπτώσεις αυτές των ασθενών, ακόμη και όταν είναι εμφανής η διάγνωση λόγω κληρονομικής παρουσίας άλλων ατόμων λείπουν οι διανοητικές διαταραχές.

Μάλιστα είναι τόσο χαρακτηριστικό αυτό, που μπορεί να ληφθεί και σαν στοιχείο διαφοροδιάγνωσης. Παράλληλα όμως, πρέπει να είναι ένα ερέθισμα για τον κλινικό γιατρό και γενικά για το διαγνώστη να γίνεται μια εκτεταμένη έρευνα με διάφορα νευροφυσιολογικά τεστ ή ακόμη και ψυχομετρικές εξετάσεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί το «ακέραιο» της διανοητικής κατάστασης.

Είναι σίγουρα κάτι το να ψάχνει κανείς με μανία σύμπτωμα προς σύμπτωμα αυτά τα νευρολογικά, εκφυλιστικά νοσήματα για να βρει μια αρχή και ένα τέλος.

Ο κλινικός γιατρός όμως θα ανταμειφτεί από τη σιγουριά της διάγνωσης και αργότερα μιας πιθανής θεραπείας, η οποία στις ημέρες μας δεν είναι αδύνατον, αν γίνει έγκαιρα αυτή η διαφοροδιάγνωση και η σωστή τοποθέτηση.

Αξίζει οπωσδήποτε τον κόπο, αν και είναι ιδιαίτερα κοπιαστικό η εμμονή μέχρι την τελική διάγνωση. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ο διανοητικός έλεγχος των ασθενών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το νέο περίγραμμα του αυτισμού
Σε ότι αφορά τον αυτισμό, αυτό που ισχύει πλέον είναι ότι τίποτε δεν είναι σταθερός. Περισσότερα...



Κλινικά συμπτώματα της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto
Στη Βιονευρολογική, παραπάνω από μια εικοσαετία καταγράφουμε τις περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας Hashimoto και την πορεία του σε παράλληλη παρακολούθηση με νευροφυσιολογικές (ηλεκτροεγκεφαλογραφικές) καταγραφές Περισσότερα...



Το λιθοειδές οστό και οι όγκοι της βάσης του κρανίου
Είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που μπορούν να προκύψουν πολλών ειδών λοιμώξεις και διηθητικές επεξεργασίες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit