• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

Στην ανάλυση του τρόμου ενδιαφέρει τα μέγιστα εάν έχουμε να κάνουμε με ένα «ρυθμικό» ή αν έχουμε να κάνουμε με έναν «ψευδορυθμικό» τρόμο.

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η ανάλυση αυτή είναι ουσιώδης, σε ότι αφορά τη διαφοροδιάγνωση του τρόμου, διότι στις περιπτώσεις του «ψευδορυθμικού» τρόμου πρόκειται κυρίως για ψυχιατρικής αιτιολογίας τρόμο.

Δηλαδή, οι αναλύσεις αυτές που μας βοηθάνε στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ «ρυθμικού» και «ψευδορυθμικού» τρόμου αποτελούν σοβαρό διαγνωστικό στοιχείο απέναντι σε περιπτώσεις μυοκλονίων ή δυστονιών που παρουσιάζουν παρόμοιες κλινικές εικόνες τρόμου, παρόλο που είναι διαφορετικές νοσολογικές οντότητες.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι στα επίπεδα της νευρολογικής εξέτασης, η ακριβής καταγραφή των διάφορων διαταραχών του τρόμου είναι απαραίτητη, προκειμένου να φτάσουμε σε ουσιώδη συμπεράσματα, αλλά κατά κύριο λόγο για να μπορούμε να ελέγχουμε με αυτόν τον τρόπο και την παθολογία του τρόμου και να δώσουμε την κατάλληλη αγωγή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τρόμος στα λεγόμενα εξωπυραμιδικά σύνδρομα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σχιζοφρένεια και νόσος του πάρκινσον
Ένας μεγάλος Σουηδός ερευνητής, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1960, ο Άρβιν Κάρσον, διαπίστωσε μια έντονη σχέση σχιζοφρένειας και πάρκινσον Περισσότερα...



Κινητικές διαταραχές και ψυχοκινητική
Κατά την εξέταση ασθενών με κινητικές διαταραχές στη Βιονευρολογική, με την ανάλυση των κινήσεων και ταυτόχρονα με τη νευροφυσιολογική καταγραφή εγκεφαλικής λειτουργίας παρατηρούμε ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ της κινητικής έκφρασης κάποιας δραστηριότητας και της ψυχικής «διάρθρωσης» του ατόμου Περισσότερα...



Το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η σύγχρονη νευρολογία
Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών της σύγχρονης νευρολογίας αφιερώνεται στην εξέταση και λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit