• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

«Ρυθμικός» και «ψευδορυθμικός» τρόμος

Στην ανάλυση του τρόμου ενδιαφέρει τα μέγιστα εάν έχουμε να κάνουμε με ένα «ρυθμικό» ή αν έχουμε να κάνουμε με έναν «ψευδορυθμικό» τρόμο.

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η ανάλυση αυτή είναι ουσιώδης, σε ότι αφορά τη διαφοροδιάγνωση του τρόμου, διότι στις περιπτώσεις του «ψευδορυθμικού» τρόμου πρόκειται κυρίως για ψυχιατρικής αιτιολογίας τρόμο.

Δηλαδή, οι αναλύσεις αυτές που μας βοηθάνε στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ «ρυθμικού» και «ψευδορυθμικού» τρόμου αποτελούν σοβαρό διαγνωστικό στοιχείο απέναντι σε περιπτώσεις μυοκλονίων ή δυστονιών που παρουσιάζουν παρόμοιες κλινικές εικόνες τρόμου, παρόλο που είναι διαφορετικές νοσολογικές οντότητες.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι στα επίπεδα της νευρολογικής εξέτασης, η ακριβής καταγραφή των διάφορων διαταραχών του τρόμου είναι απαραίτητη, προκειμένου να φτάσουμε σε ουσιώδη συμπεράσματα, αλλά κατά κύριο λόγο για να μπορούμε να ελέγχουμε με αυτόν τον τρόπο και την παθολογία του τρόμου και να δώσουμε την κατάλληλη αγωγή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τρόμος στα λεγόμενα εξωπυραμιδικά σύνδρομα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «μυστήριο» της επιληπτικής κρίσης
Σαν επιληπτική κρίση χαρακτηρίζουμε, κάθε φορά είτε μετά από πιστοποίηση (εγκεφαλογράφημα) ή κλινική εμφάνιση, μια αφύσικα μεγάλη σύγχρονη εκτόνωση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Επιληπτικές κρίσεις μετά τη νάρκωση ( χειρουργείο ισχίου)
Τα τελευταία χρόνια γίνονται διεξοδικές έρευνες και παρατηρήσεις με ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές σε γηραιούς ασθενείς που έχουν υποστεί νάρκωση, λόγω χειρουργικής επέμβασης στο ισχίο. Περισσότερα...



Μουδιάσματα και «τσιμπήματα» σε νευρολογικούς πόνους
Ο πόνος όταν προέρχεται από έναν τραυματισμό ενός νευρικού σχηματισμού, σε αντίθεση με την περίπτωση του μη νευρολογικού πόνου, μπορεί να προχωράει αργά, σταθερά και βαθμιαία να κλιμακώνεται, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάζεται σε μια έξαρση ή και σε ένα συνδυασμό των δυο με εναλλαγή Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit