Στην ανάλυση του τρόμου ενδιαφέρει τα μέγιστα εάν έχουμε να κάνουμε με ένα «ρυθμικό» ή αν έχουμε να κάνουμε με έναν «ψευδορυθμικό» τρόμο.
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η ανάλυση αυτή είναι ουσιώδης, σε ότι αφορά τη διαφοροδιάγνωση του τρόμου, διότι στις περιπτώσεις του «ψευδορυθμικού» τρόμου πρόκειται κυρίως για ψυχιατρικής αιτιολογίας τρόμο.
Δηλαδή, οι αναλύσεις αυτές που μας βοηθάνε στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ «ρυθμικού» και «ψευδορυθμικού» τρόμου αποτελούν σοβαρό διαγνωστικό στοιχείο απέναντι σε περιπτώσεις μυοκλονίων ή δυστονιών που παρουσιάζουν παρόμοιες κλινικές εικόνες τρόμου, παρόλο που είναι διαφορετικές νοσολογικές οντότητες.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι στα επίπεδα της νευρολογικής εξέτασης, η ακριβής καταγραφή των διάφορων διαταραχών του τρόμου είναι απαραίτητη, προκειμένου να φτάσουμε σε ουσιώδη συμπεράσματα, αλλά κατά κύριο λόγο για να μπορούμε να ελέγχουμε με αυτόν τον τρόπο και την παθολογία του τρόμου και να δώσουμε την κατάλληλη αγωγή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τρόμος στα λεγόμενα εξωπυραμιδικά σύνδρομα.
Στη νευρολογική κλινική του Κλίβελαντ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πάρα πολύ σπουδαία έρευνα όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τις αιτίες της γένεσης των επιληπτικών κρίσεων. Περισσότερα...
Παρακολουθούν τώρα*
Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.