• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εθνος – Περιοδικό Ε – 22/08/2009 Η πανδημία στα σχολεία θα αργήσει

Η πανδημία στα σχολεία θα αργήσει.

Πριν από τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρξει έξαρση της γρίπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Νευρολόγος – Ψυχίατρος Η εθνική αρρώστια του πανικού

Εκτός από τη γρίπη κινδυνεύουμε και από τη… γριπολογία λέει ο νευρολόγος – ψυχίατρος Δημήτρης Κουντούρης, ο οποίος δίνει μια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό που οι δημοσιογράφοι ονομάζουν «ιό του πανικού».

«Οι επιθέσεις πανικού εξελίσσονται σχεδόν με βεβαιότητα σε μια εθνική αρρώστια. Πάνω από το 20% των περιστατικών, των εφημερευόντων νοσοκομείων έχουν στη βάση τους ένα επεισόδιο πανικού, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Συνήθως «λεοντή» είναι ο φόβος καρδιακού εμφράγματος, εγκεφαλικού, στομαχικών διαταραχών, αυξημένη ανησυχία με εφίδρωση, αδικαιολόγητη ανησυχία με σύγχυση και κυρίως ακραίος τρόμος απέναντι στο κάθε τι. Βέβαια η κλινική αυτή εικόνα στη βάση της έχει κάποια κατάθλιψη ή οργανική διαταραχή, κυρίως εγκεφαλική δυσλειτουργία, που εκδηλώνεται με σωματικές διαταραχές. Ο εγκέφαλος ξεθάβει από τις μνήμες του καταστάσεις που τις προσαρμόζει με πρόσφατες εικόνες και βιώματα.

Οι εντυπώσεις του παρόντος ερμηνεύονται «στραβά» από τις μνήμες του παρελθόντος. Τα βιολογικά αποτυπώματα και οι μήτρες από τα παιδικά χρόνια οδηγούν τις βιοχημικές εγκεφαλικές αντιδράσεις σε λάθος δρόμο και συγκρουσιακές υπερβάσεις που ταράζουν τη λειτουργία της σκέψης και του λογικού. Το αποτέλεσμα είναι η διάγνωση της ομαλής λειτουργίας δύο εγκεφαλικών σχηματισμών, της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου. Η διακοπή της ομαλής αυτής λειτουργίας έχει ως αποτέλεσμα μια εγκεφαλική αναστάτωση που τελικό προϊόν είναι η επίθεση του πανικού. Εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες όπως κυκλοφοριακό χάος, οικονομικές πιέσεις, θόρυβος κ.λπ. εντείνουν τις καταστάσεις αυτές.

Υπολογίζεται ότι κάθε 10ος Ελληνας μία φορά στη ζωή του περνάει μια κλινική διαταραχή πανικού. Παρότι δε η θεραπεία του πανικού είναι εύκολη και σύντομη, συμβαίνουν κωλυσιεργίες που παρατείνουν την κατάσταση και διαιωνίζουν το πρόβλημα».

Πηγή: Εθνος – Περιοδικό Ε – 22/08/2009 Η πανδημία στα σχολεία θα αργήσει

Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «άδειο» βλέμμα του παιδιού
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσει κάποιος, σε ένα παιδί που έχει το πρόβλημα, το «άδειο» του βλέμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας Περισσότερα...



Ο εγκέφαλος «συντονίζει» τη ζωή
Θα μπορούσαμε να πούμε γενικά ότι η λειτουργία του εγκεφάλου χωρίζεται σε τρία τμήματα τα οποία αλληλοσυνεργάζονται και δημιουργώντας κατάλληλα νευρωνικά τόξα ρυθμίζουν τη ζωή για να έχει μια ομοιομορφία και εξέλιξη. Περισσότερα...



Εκφυλισμός κροταφικού λοβού και επιληψία
Σχεδόν από τα τελευταία είκοσι χρόνια που αναπτύσσεται η νευρολογία σαν συστηματική επιστήμη, οι νευρολόγοι ξεχώρισαν μια μορφή επιληψίας , τη λεγόμενη του κροταφικού λοβού, η οποία έχει και το χαρακτηριστικό γνώρισμα να «αντιστέκεται» σε αρκετές αντιεπιληπτικές αγωγές Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit