• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Έρευνα
  • Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Ερευνητικά νέα, το μυρμήγκι και ο εγκέφαλος

Βιολόγοι και νευροφυσιολογία παρατήρησαν την καθημερινότητα των μυρμηγκιών. Με έκπληξη είδαν ότι ο μικρός τους εγκέφαλος λειτουργεί σαν τον ανθρώπινο. Το πιο αξιοπερίεργο ήταν ότι το 10mg μυρμήγκι έχει έναν εγκέφαλο που ζυγίζει μόλις 0,1mg.

Και όμως αυτός ο εγκέφαλος έχει και πυξίδα και «οδόμετρο » που το βοηθάει τόσο στην ανεύρεση τροφής όσο ακόμη και στην αποθήκευσή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μυρμήγκι ψάχνει «τεθλασμένα» για την εύρεση της τροφής του ενώ πηγαίνοντας να την αποθηκεύσει χρησιμοποιεί την ευθεία και γρηγορότερη οδό. Εάν φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στην έρημο τότε μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια ότι ο εγκέφαλος του μυρμηγκιού διαθέτει ένα GPS.

Επόμενο είναι και να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε παρατηρώντας και τον άνθρωπο ότι διαθέτει με ασφάλεια κάτι ανάλογο του μυρμηγκιού μόνο που αυτός αξιοποιεί τις πληροφορίες με άλλον τρόπο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στάδια ύπνου και επιληπτικές κρίσεις
Πολλαπλές καταγραφές σε διάφορες ασθενείς με επιληπτικά σύνδρομα πολύωρων ηλεκτροεγκεφαλογραφικών εξετάσεων έχουν δείξει ότι η εμφάνιση των κρίσεων «προτιμάει» να εμφανίζεται κατά την περίοδο του βαθέως ύπνου και ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια, ενώ εμφανίζεται πολύ σπάνια στο βαθύ ύπνου, εφόσον υπάρχει και δεν έχει διαταραχθεί και κατά τη διάρκεια του σταδίου REM Περισσότερα...



Ύποπτα στοιχεία για επιληψία
Σε ύποπτες περιπτώσεις για επιληπτική κρίση υπάρχουν σχεδόν πάντοτε κάποια στοιχεία που προηγούνται, όπως: Περισσότερα...



Γιατί ο άνθρωπος ξεχνάει, ενώ ο υπολογιστής θυμάται τα πάντα
Η ερώτηση είναι έτσι «τοποθετημένη», προβοκατόρικα, ώστε να αναγκαστεί κανείς να πει ότι ναι μεν ο υπολογιστής δεν ξεχνάει αυτά που έχει καταχωρίσει κάποιος, αλλά κατά καιρούς πρέπει να κάνει χώρους στη μνήμη για καινούργιες πληροφορίες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit