Βιολόγοι και νευροφυσιολογία παρατήρησαν την καθημερινότητα των μυρμηγκιών. Με έκπληξη είδαν ότι ο μικρός τους εγκέφαλος λειτουργεί σαν τον ανθρώπινο. Το πιο αξιοπερίεργο ήταν ότι το 10mg μυρμήγκι έχει έναν εγκέφαλο που ζυγίζει μόλις 0,1mg.
Και όμως αυτός ο εγκέφαλος έχει και πυξίδα και «οδόμετρο » που το βοηθάει τόσο στην ανεύρεση τροφής όσο ακόμη και στην αποθήκευσή της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μυρμήγκι ψάχνει «τεθλασμένα» για την εύρεση της τροφής του ενώ πηγαίνοντας να την αποθηκεύσει χρησιμοποιεί την ευθεία και γρηγορότερη οδό. Εάν φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στην έρημο τότε μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια ότι ο εγκέφαλος του μυρμηγκιού διαθέτει ένα GPS.
Επόμενο είναι και να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε παρατηρώντας και τον άνθρωπο ότι διαθέτει με ασφάλεια κάτι ανάλογο του μυρμηγκιού μόνο που αυτός αξιοποιεί τις πληροφορίες με άλλον τρόπο.
Ο εγκεφαλικός αιματικός φραγμός αναπτύσσεται πολύ αργά μετά τη γέννηση του ατόμου και ολοκληρώνεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης του μέχρι να λάβει μια τελική μορφή, η οποία όμως πάντοτε δυναμικά εναλλάσσεται με παθολογικές καταστάσεις. Περισσότερα...
Τα φωσφολιπίδια βρίσκονται σε όλα τα αγγεία του σώματος, ανεξάρτητα ποια περιοχή αυτά «αρδεύουν». Περισσότερα...
Παρακολουθούν τώρα*
Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο
*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel
Sorry, there was a YouTube API error: Requests from referer https://www.googleapis.com/youtube/v3/playlistItems?part=snippet,status&playlistId=UUPeVwbctHRL1pUH0xzwIvmQ&maxResults=30&key=AIzaSyCxgcI7RsB21pyQ2hJADZEKxvy5Vz9zMRY are blocked. Please make sure you performed the steps in this video to create and save a proper server API key.