• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Ερυθηματώδης λύκος, λευκοπενία και κεντρικό νευρικό σύστημα

Ερυθηματώδης λύκος, λευκοπενία και κεντρικό νευρικό σύστημα

Ερυθηματώδης λύκος, λευκοπενία και κεντρικό νευρικό σύστημα

Ερυθηματώδης λύκος, λευκοπενία και κεντρικό νευρικό σύστημα

Συνήθως οι προεκτάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και οι προβολές του, σε ότι αφορά τη συνύπαρξη του με ένα συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, είναι η εμφάνιση κλινικών διαταραχών με τη μορφή ψυχώσεων και επιληπτικών κρίσεων.

Μάλιστα, αυτό είναι τόσο τακτικό φαινόμενο, ώστε οι νευρολόγοι όταν έχουν τα δυο αυτά συμπτώματα, δηλαδή επιληπτικές κρίσεις και ψυχώσεις, κατά κανόνα σαν διαφοροδιάγνωση «ψάχνουν» και την περίπτωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ισχυρό διαγνωστικό βοήθημα είναι η τυχαία εύρεση λευκοπενίας.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια κλινική πείρα και μια ρουτίνα, όπου ο θεράπων ιατρός έχει την καλή συνήθεια κατά καιρούς να προγραμματίζει μια γενική εξέταση αίματος σε τακτικά διαστήματα και κυρίως για να ελέγχει και τα φάρμακα τα οποία δίνει.

Εκεί πέρα πάντα θα μπορεί να διαπιστώσει την κατάσταση των λευκών αιμοσφαιρίων και αν υπάρχει μια λεμφοπενία σε πάνω από δυο έως τρεις εξετάσεις, τότε πρέπει να σκεφτεί ουσιαστικά μήπως έχει να κάνει με μια προέκταση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Όλα αυτά είναι πολύ ουσιώδη και πολύ σοβαρά διότι, όπως εμάς έχει διδάξει η κλινική πείρα, το νευρικό σύστημα συνηθίζει σε περίπτωση συνύπαρξης διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων να πηγαίνει από τη μια κλινική εικόνα στην άλλη με κάποιο καινούργιο συνδυασμό, ο οποίος παρουσιάζει διαφορετική κλινική συμπτωματολογία, που με τη σειρά της «μπερδεύει» τους γιατρούς.

Επειδή όμως όλα αυτά είναι σχετικά νέα και περίπλοκα, οφείλουμε να κάνουμε τις απλές κινήσεις, συγκεκριμένα την τακτική εξέταση της γενικής αίματος, ώστε να μπορούμε και να έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε στιγμή να ελέγχουμε την κατάσταση και να δίνουμε την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγχειρήσεις και σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά
Ακόμη και σήμερα στη νευρολογία χρησιμοποιήθηκαν τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά, προκειμένου να γίνει μια έρευνα της διαδρομής ενός ερεθισμού από την περιφέρεια του σώματος στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Απεικόνιση και διαταραχές της μνήμης
Μία ερευνητική ομάδα από την Saitama της Ιαπωνίας κατόρθωσε να βρει τον τρόπο πιστοποίησης της ύπαρξης της νόσου του Alzheimer στα πρώιμα στάδιά της. Περισσότερα...



O πόνος, το τηλέφωνο και οι τηλεφωνικές ερωτήσεις
Στις περιπτώσεις επώδυνων συμπτωμάτων, ιδιαίτερα όταν κανείς μιλάει με ασθενείς, οι οποίοι είναι μακριά, συγχυσμένοι και αναστατωμένοι, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, καλό είναι οι ερωτήσεις να γίνονται συγκεκριμένες εάν δε χρειάζεται και μη επαναλαμβανόμενες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit