• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Νευρικό σύστημα, ερυθηματώδης λύκος και γενική εξέταση αίματος

Νευρικό σύστημα, ερυθηματώδης λύκος και γενική εξέταση αίματος

Νευρικό σύστημα, ερυθηματώδης λύκος και γενική εξέταση αίματος

Νευρικό σύστημα, ερυθηματώδης λύκος και γενική εξέταση αίματος

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, πάρα πολλές φορές μια γενική εξέταση αίματος είναι το κλειδί για να μας δείξει πάρα πολλές φορές, πέρα από την κλινική συμπτωματολογία, και τη «συγγένεια» που μπορεί να έχει ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Kυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις, ψυχώσεις και επιληπτικές κρίσεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουμε κλινικά στο συνδυασμό αυτό.

Πέρα όμως από τα συμπτώματα, όταν παράλληλα εμφανίζονται στη γενική εξέταση αίματος κάποια στοιχεία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αυτό δείχνει ότι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος πλέον αρχίζει και «εισχωρεί» στο κεντρικό νευρικό σύστημα ραγδαία.

Έτσι λοιπόν, αν έχουμε ενδείξεις για λευκοπενίες ή αιμολυτικές αναιμίες ή λεμφοπενίες, ακόμη και θρομβοπενίες, γενικά δηλαδή όταν βλέπουμε μια τάση ελάττωσης των συστατικών του αίματος αριθμητικά ως προς τα φυσιολογικά όρια, τότε η υπόνοια για την ύπαρξη του ερυθηματώδους λύκου είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει ο κλινικός γιατρός, που κυρίως έχει να κάνει με νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας ή χρόνιες ρευματοπάθειες κ.τ.λ., να το προσέχει ιδιαίτερα, διότι υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία του διαγνωστικού αυτού μέσου.

Βέβαια, στην καθημερινότητα είναι δύσκολο κανείς να το φανταστεί, αλλά αυτά τα περιστατικά πρέπει να πούμε από την άλλη μεριά ότι δεν είναι καθημερινά, είναι χρόνια και επίσης σαν χρόνια πρέπει να αντιμετωπίζονται και να ερευνούνται.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Biofeedback στο υπερκινητικό παιδί
Σύγχρονα και περίπλοκα αλλά παράλληλα πολύ ουσιαστικά διαγνωστικά και τεχνικά μέσα δίνουν τη δυνατότητα στα υπερκινητικά παιδιά να αυτοελέγχουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Περισσότερα...



Ναρκοληψία και κληρονομικότητα
Στην περίπτωση της ναρκοληψίας έχει παρατηρηθεί μία διαταραχή κληρονομικού τύπου στον υποθάλαμο. Περισσότερα...



Ραδιοκύματα και εγκέφαλος
Το 1963 ο Ισπανός νομπελίστας φυσιολόγος José Manuel Rodríguez Delgado από το πανεπιστήμιο του Γέιλ επιχείρησε ένα σπουδαίο πείραμα· ανάμεσα στα κέρατα ενός τράγου εμφύτευσε έναν δέκτη και κρατώντας ο ίδιος έναν πομπό συντόνιζε τις κινήσεις του τράγου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit