• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Θρομβοπενία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Θρομβοπενία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Θρομβοπενία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Θρομβοπενία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και σκλήρυνση κατά πλάκας

Είναι μια δυάδα νοσημάτων, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο ερυθηματώδης λύκος, που πολύ τακτικά σαν πρώτο κοινό σύμπτωμα εμφανίζουν τη θρομβοκυτταροπενία.

Η θρομβοκυτταροπενία είναι τόσο χαρακτηριστική από τα κλινικά συμπτώματα, όπως π.χ. είναι οι υποδόριες αιμορραγίες σε διάφορα μέρη του σώματος, γενικευμένη αδυναμία και κόπωση κ.τ.λ., που δε χρειάζεται και μεγάλο κόπο για να πιστοποιηθεί. Κυρίως η πιστοποίηση είναι μια εξέταση γενικής αίματος, η οποία μπορεί και δείχνει χαρακτηριστικά την υπάρχουσα κατάσταση.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια αμφιβολία, πρέπει η αναζήτηση των κυτταρικών μορφών της θρομβοκυτταροπενίας να γίνεται πάνω σε «πλακίδιο», προκειμένου ο εξεταστής να έχει μια σαφέστερη εικόνα, σε ότι αφορά τη μορφολογία των κυττάρων και του είδους της τυχόν αιμορροϊδικής διάθεσης που υπάρχει.

Βέβαια είναι πάρα πολύ σπουδαίο ο παράγων χρόνος διάγνωσης σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι όσο αργούμε τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται κλινικά η κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ανάγκη, προκειμένου να λάβουμε τα ανάλογα θεραπευτικά μέτρα, να περιμένουμε «στοχαστικά» να επιβεβαιωθεί η κλινική εικόνα εκατό τοις εκατό, προκειμένου να δράσουμε. Κανείς πρέπει έστω και από κλινική εμπειρία να αρχίζει μια αγωγή, χωρίς να περιμένει να γίνει πρώτα το «κακό».

Η ύπαρξη των περιπλοκών σε κάθε περίπτωση απλώς δυσχεραίνει την όλη κατάσταση και δε βοηθάει τη θεραπευτική αγωγή, η οποία πρέπει να αρχίζει άμεσα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στρες και ινομυαλγία
Πολλές έρευνες που γίνονται στον κόσμο για να εντοπιστούν τα αίτια που προκαλούν την ινομυαλγία έδειξαν ότι καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο αυτής της ασθένειας παίζει το στρες. Περισσότερα...



Αλλαγή πραγματικότητας, επιληψία
Η αντίληψη της πραγματικότητας είναι διαφορετική για το κάθε άτομο. Περισσότερα...



Βιοηλεκτρικά σήματα και η νόσος του κινητικού νευρώνα
Tα τελευταία χρόνια η νόσος του κινητικού νευρώνα προσβάλλει με πολύ μεγάλη συχνότητα πάρα πολλά άτομα∙ στις υποομάδες ξεχωρίζει αυτή των αθλητών και ιδιαίτερα αυτή των ποδοσφαιριστών. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit