• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι ίνες από τα σπλάχνα στο πνευμονογαστρικό νεύρο

Οι ίνες από τα σπλάχνα στο πνευμονογαστρικό νεύρο

Οι ίνες από τα σπλάχνα στο πνευμονογαστρικό νεύρο

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ίσως το μεγαλύτερο από τις εγκεφαλικές συζυγίες και ίσως το πλέον περίπλοκο αριθμητικά σε διάφορες λειτουργίες, σε ότι αφορά τα σπλάχνα και τα παρεγχυματώδη όργανα.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο έχει και την ιδιότητα ότι μέσα από τις σωληνώσεις του περνούν κεντρομόλα νευρικές ίνες από τα διάφορα όργανα, τόσο τα παρεγχυματώδη όσο και τα ανώτερα του τραχήλου, όπως είναι ο φάρυγγας, η μαλθακή υπερώα και ο λάρυγγας ή οι έξω ακουστικοί πόροι προς το κέντρο.

Δηλαδή, πρόκειται για ένα «δίπολο» νεύρο που επιτελεί πάρα πολλές λειτουργίες αμφίδρομα και τις συντονίζει με τρόπο τέτοιο, ώστε σπουδαίες λειτουργίες του σώματος να εξυπηρετούνται χάρη μόνο σε αυτό. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η αναπνοή.

Όσο αφορά τις κλινικές ιδιότητες και τις διάφορες διαγνώσεις σε πιθανές βλάβες του πνευμονογαστρικού νεύρου, θα πρέπει να το εξετάζουμε κυρίως στην περιοχή του σφαγιτιδικού τρήματος, όπου μαζί με το γλωσσοφαρυγγικό περνάει από εκεί, αφήνοντας διάφορους πυρήνες που διεκπεραιώνουν τη μια ή την άλλη λειτουργία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο φόβος «αποδυναμώνει» τον εγκέφαλο
Το άτομο που δεν μπορεί να ρυθμίσει τις αντιδράσεις του στα φοβικά γεγονότα, εξαιτίας ανατομικών δυσλειτουργιών ή λειτουργιών αποκρίσεων που υφίστανται στους σχηματισμούς εκείνους που δημιουργούν, παράγουν και κοντρολάρουν το στρες στον εγκέφαλο, έχει σαν αποτέλεσμα να έχει μια αναπτυγμένη «διαλυτότητα» σχεδόν σε όλα τα νοσήματα, κάθε μορφής και κάθε σχήματος Περισσότερα...



Επιληψία και θρομβοπενία
Η θρομβοπενία είναι μία άσχημη και ιδιαίτερα «ύπουλη» ασθένεια που μπορεί να υπάρχει χρόνια χωρίς να γίνεται κλινικά αντιληπτή. Περισσότερα...



Το «σφίξιμο» στο στομάχι και η ζωνοειδής έλικα
Το «σφίξιμο» στο στομάχι είναι μια αντίδραση που εκδηλώνεται στο άτομο και έχει μια αρνητική επίδραση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit