• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Καταστάσεις πόνου

Καταστάσεις πόνου

Καταστάσεις πόνου

Ο πόνος είναι το κυρίως «παράπονο» στους περισσότερους ασθενείς. Μπορούν και εστιακοί και γενικοί παράγοντες να προκαλέσουν το χρόνιο πόνο.

Αν και υπάρχουν διάφορες αιτίες για το θέμα του πόνου, κυρίως το μεγαλύτερο μέρος και τον κύριο συντονισμό στην εξέλιξη του συνδρόμου του πόνου το έχει το νευρικό σύστημα.

Πάνω σε αυτό βασίζεται και όλη η διαγνωστική προσπάθεια που πρέπει να γίνει με κατάλληλους χειρισμούς, προκειμένου να γίνει αντιληπτό κατά πόσο, σε ποια έκταση, σε ποιο μέρος και με ποιο τρόπο το νευρικό σύστημα προάγει τον πόνο.

Τα τελευταία χρόνια ακριβώς επειδή τα θέματα του πόνου έχουν «κατακλύσει» την ιατρική αγορά, όλο και περισσότερα φάρμακα για διάφορες χρήσεις έρχονται στην επιφάνεια και δοκιμάζονται, με αποτέλεσμα να βγαίνουν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά.

Το κυρίως όμως «όπλο» εναντίων μιας επώδυνης κατάστασης και ενός συνδρόμου πόνου είναι η ακριβής γνώση της νευρολογικής οδού που προκαλεί αυτή την κατάσταση.

Βέβαια, για αυτό χρειάζεται χρόνια εμπειρία, τακτική εξάσκηση του γιατρού πάνω στις διάφορες μεθόδους εξέτασης του πόνου και κυριότερο από όλα συνεχείς «συνεντεύξεις» και παρακολούθηση του αναμνηστικού του ασθενούς, ιδιαίτερα όταν ο πόνος, όπως στις περισσότερες φορές, έχει μια χρόνια μορφή.

Βέβαια, τα διάφορα σύνδρομα πόνου «μπαίνουν» σε διάφορες κατηγορίες ή και υποκατηγορίες, προκειμένου να διευκολύνουν ομάδες γιατρών να συνεννοηθούν μαζί τους για την καλύτερη αντιμετώπιση τους.

Εμείς πάντως πρέπει να ξέρουμε ότι η κυρίως δράση του πόνου προέρχεται, δημιουργείται και κατευθύνεται από το νευρικό σύστημα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η ψύχωση της βουλιμίας
Η βουλιμία θεωρείται ως μια ανωμαλία διατροφής και είναι απόλυτα συνυφασμένη με μια διαταραχή εκκαθάρισης˙ πρόκειται για ένα τακτικό νόσημα στην εποχή μας και η μοριακή βιολογία έρχεται να δώσει μια ακτίνα φωτός σε ότι αφορά τη λύση αυτού του προβλήματος. Περισσότερα...



Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στη νόσο Alzheimer
H νόσος του Alzheimer εξελίσσεται αργά μα σταθερά σε μια μάστιγα της ανθρωπότητας Περισσότερα...



Έχει ο εγκέφαλος κίνδυνο από τον κορονοϊό τύπου Mers;
Ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί σχετικά με το νέο ιό Mers που προήλθε από τη Σαουδική Αραβία και έχει «τρομοκρατήσει» πολύ κόσμο είναι ότι στα περισσότερα προβλήματα που δημιουργεί πρέπει να ελέγχεται και το νευρικό σύστημα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit