• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εκφυλιστική μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Εκφυλιστική μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Εκφυλιστική μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι σχεδόν το παν για την όραση. Όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, από τους τρεις χιτώνες του οφθαλμού είναι εκείνος που είναι ο πιο «ευαίσθητος» στα περισσότερα νοσήματα και ταυτόχρονα έχει και τη μεγαλύτερη ευπάθεια στις διάφορες μορφές κληρονομικότητας.

Μια από αυτές τις συστηματικές και κληρονομικές νόσους, που πολλές φορές προσβάλλουν από πολύ νεαρή ηλικία τα άτομα, είναι η λεγόμενη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι ένα εκφυλιστικό νόσημα του ματιού, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά εξελίσσεται γρήγορα και πολλές φορές απρόοπτα σε ότι αφορά την εμφάνιση της.

Σε αυτό το εκφυλιστικό νόσημα πάλι η κυρίως φροντίδα είναι να γίνει γρήγορη διάγνωση και με τα σύγχρονα τεχνικά και διαγνωστικά μέσα που υπάρχουν να εντοπιστεί η έκταση του προβλήματος. Το ευχάριστο είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, με τις προσπάθειες που γίνονται στις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές αγωγές, αρχίζει να εμφανίζεται μια μικρή ελπίδα θεραπείας. Άρα και εδώ αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η γρήγορη διάγνωση και η έκταση του προβλήματος.

Συνήθως, η επιβαρημένη κληρονομικότητα είναι ευρεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και για αυτό το λόγο η εξέταση του οικογενειακού ιστορικού, εφόσον υπάρχει η πιστοποίηση της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας, πρέπει να είναι εντεταμένη και προσεκτική.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Πρέπει το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στο επιληπτικό παιδί να είναι πολύωρο;
Με σαφήνεια ναι. Από τη δική μας εμπειρία εδώ στη Βιονευρολογική, πρέπει όχι μόνο να είναι πολύωρης καταγραφής , αλλά και με καταγραφή του ύπνου ή κατά τη διάρκεια του ύπνου Περισσότερα...



Μιτοχόνδρια και σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)
Νέες έρευνες πιστοποιούν ότι στην σκλήρυνση κατά πλάκας πέρα από τις φλεγμονές, ένα σοβαρό καταστρεπτικό ρόλο παίζουν και οι διαταραχές των μιτοχονδρίων των νευροκυττάρων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit