• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Τα γαγγλιακά κύτταρα και η τύφλωση

Σε πάρα πολλές μορφές ασθενειών και ιδιαίτερα περιέργων νοσημάτων, αλλά και συνηθισμένων, αρχίζει μια φθορά των λεγόμενων γαγγλιακών οπτικών κυττάρων, τα οποία είναι η πρώτη λειτουργική σειρά υποδοχής του φωτός στο μάτι.

Τα γαγγλιακά κύτταρα παίζουν ένα καταλυτικό ρόλο τόσο στην υποδοχή, όσο και στην επεξεργασία του φωτός, στην ανάλυση του, στη φασματοσκόπιση του και κυριότερα από όλα στο συντονισμό του, σε ότι αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση του τόσο σε διάφορα κύτταρα του ιδίου του οπτικού νεύρου, αλλά και όλου του εγκεφάλου.

Είναι κατά κάποιο τρόπο, το πρώτο «ανάχωμα επεξεργασίας» του φωτός και η πρώτη σύνδεση του εγκεφάλου με την εξωτερική πηγή του ερεθισμού που δίνει τη φωτεινή ακτίνα.

Τα γαγγλιακά κύτταρα βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, δηλαδή σε ένα ιδιαίτερο λεπτό χιτώνα, το λεπτό χιτώνα των ματιών και τον εμπλουτίζουν με μια μεγάλη πυκνότητα, προκειμένου να τον καταστήσουν ευαίσθητο, έτσι ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει, να διακρίνει και να διαχωρίζει τις σκοτεινές πηγές από όλες τις μεριές που προέρχονται οι φωτεινοί ερεθισμοί.

Η οποιαδήποτε ελάττωση των γαγγλιακών κυττάρων ή και η μικρή απώλεια αυτών δημιουργούν διαταραχές του αμφιβληστροειδούς. Οι διαταραχές αυτές στον αμφιβληστροειδή μπορεί να είναι σε διάφορες ασθένειες, π.χ. στο σακχαρώδη διαβήτη, σε κληρονομικά ή εκφυλιστικά νοσήματα, τοξικές ουσίες ή λοιμώξεις.

Πλέον είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των νοσημάτων του αμφιβληστροειδούς που υπάρχει ειδικό τμήμα της οφθαλμολογίας για αυτή την περίπτωση. Και όταν λέμε «ειδικό τμήμα» δεν αναφερόμαστε σε μερικές απλές γνώσεις, αλλά σε ολόκληρες λειτουργικές οντότητες με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διεξοδικά ψάχνουν τις διαφορές στην περιοχή αυτή, προκειμένου να τις εντοπίσουν και να οδηγηθούν στις «αληθινές» αρρώστιες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση αναφερόμενης τύφλωσης ή μείωσης της οπτικής οξύτητας πρέπει να έχουμε «κατά νου» την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H έκρηξη της νόσου του Alzheimer
Στα ευρωπαϊκά σύνορα πλέον η νόσος τουAlzheimer έχει καθιερωθεί σαν μια νευρολογική νόσο που είναι η τακτικότερη απ’ όλες τις μορφές άνοιας που εμφανίζονται κυριολεκτικά στην Ευρώπη, όπου περίπου πάνω από 20 εκατομμύρια ασθενείς αριθμούνται με πιστοποιημένη αυτή τη νόσο∙ αναμένεται δε αυτός ο αριθμός να πολλαπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες. Περισσότερα...



Πιθανή καθυστέρηση επιληπτικών κρίσεων σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις
Μελετώντας την παθοφυσιολογία του κροταφικού λοβού και ιδιαίτερα του ιππόκαμπου, έχει βρεθεί ότι μεσολαβεί ένας «λανθάνων χρόνος» έξι με εφτά χρόνια, μεταξύ αρχόμενης εκφύλισης και εμφάνισης των επιληπτικών κρίσεων Περισσότερα...



Ο κίνδυνος της οξείας ερπητικής εγκεφαλίτιδας
Η κάθε μορφή εγκεφαλίτιδας μέχρι να γίνει αντιληπτή τόσο από τον ασθενή όσο και από τον κλινικό γιατρό και πολύ περισσότερο να διαφοροδιαγνωσθεί χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit