Το οπτικό νεύρο και οι διαταραχές τύφλωσης
Το οπτικό νεύρο και οι διαταραχές τύφλωσης
Το οπτικό νεύρο αναμενόμενα οποιαδήποτε βλάβη και αν έχει εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας ή ανατομικής διαταραχής, θα έχει μια μείωση της όρασης, η οποία θα εκδηλώνεται με μια εικόνα τύφλωσης.
Το οπτικό νεύρο που αρχίζει από τη θηλή του οφθαλμού και προχωράει μέχρι τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου έχει πάρα πολλές αιτίες και σε πάρα πολλές αρρώστιες συμμετοχή, έτσι που να ελαττώνεται η όραση.
Το κύριο που πρέπει να σκεφτεί ένας γιατρός σαν πρώτη εντύπωση, εάν αναφερθεί κάποια διαταραχή από το οπτικό νεύρο, δηλαδή μείωση της οπτικής οξύτητας, είναι ότι τουλάχιστον στην αρχή του δέχεται άξονες από την οπτική θηλή και την ωχρά κηλίδα.
Δηλαδή, πάρα πολύ σπουδαία μέρη του βυθού του οφθαλμού μπορεί κανείς σήμερα απλά να τα εξετάσει με ένα απλό οφθαλμοσκόπιο και λίγο πολύ να δει την κατάσταση τους και να αποφανθεί εάν χρειάζονται παραπάνω εξετάσεις και με ποιόν τρόπο.
Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις η πρώτη σκέψη «πηγαίνει» στα νοσήματα απομυελινωτικού τύπου, π.χ. στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία μπορεί να προχωράει ραγδαία και να δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν είναι και η μοναδική.
Το κύριο σημείο στην περίπτωση των απομυελινώσεων είναι να ξεκινάμε πρώτα από όλα την έρευνα του οπτικού νεύρου από τη θηλή και την ωχρά κηλίδα. Θα εκπλαγούμε πάρα πολλές φορές με το πόσες μικρές, μέτριες ή μεγάλες ανωμαλίες θα δούμε σε αυτή την περιοχή.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε χρόνιους ασθενείς που έχουν εξεταστεί σε πολλά ινστιτούτα από διάφορους γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων και όμως η λεπτομέρεια αυτή διαφεύγει και γίνεται αντιληπτή, όταν πλέον για τον ασθενή έχει προχωρήσει η κατάσταση αρκετά.
Άρα η εξέταση οπτικής θηλής και ωχράς κηλίδας, προκειμένου να γίνει αντιληπτή μια απομυελινωτική βλάβη του οπτικού νεύρου, είναι απόλυτα αναγκαία˙ τουλάχιστον για εμάς εδώ στη Βιονευρολογική είναι ρουτίνα.