Όταν ο ιλιγγος γινεται ψυχικο προβλημα - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΌΤΑΝ Ο ΙΛΙΓΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Όταν ο ίλιγγος γίνεται ψυχικό πρόβλημα

Όταν ο ίλιγγος γίνεται ψυχικό πρόβλημα

Όταν ο ίλιγγος γίνεται ψυχικό πρόβλημα

Η δημιουργία του ιλίγγου είναι χαρακτηριστική, έχει συγκεκριμένα αίτια και βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο του εγκεφάλου. Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, παρακολουθώντας τους ασθενείς, ο χώρος αυτός είναι η περιοχή του αιθουσαίου και κοχλιακού νεύρου και συγκεκριμένα εντοπίζεται σε τριβές ή διαταραχές μικροκρυστάλλων τα λεγόμενα ωτοκονία.

Αυτά τα ωτοκονία μπορούν να έχουν διαφορετικές μεταχειρίσεις σε κάποιες καταστάσεις, αλλά με την τριβή τους ή την «κακή τους τοποθέτηση» μέσα στο αιθουσαίο νεύρο να προκαλούν ερεθισμούς τέτοιους που πέρα από τους ιλίγγους, την αστάθεια, τα «σφυρίγματα» και τις εμβοές να δημιουργούν και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα.

Ένα τέτοιο ψυχιατρικό πρόβλημα, το οποίο είναι δύσκολο να διαγιγνώσει κανείς αν προέρχεται αυτό καθαυτό από τον ερεθισμό αυτής της περιοχής ή είναι δευτερογενές «προϊόν» αυτής της διαταραχής, είναι η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη αυτή είναι πάρα πολύ ισχυρή και ο ασθενής είναι μόνιμα σε μια ψυχική διέγερση˙ ψυχοκινητικός, αντιδραστικός, νευρικός, με αδυναμία συγκέντρωσης και αδυναμία χαλάρωσης.

Έχει πολλές φορές σαν αποτέλεσμα να οδηγείται ακόμη μέχρι και την αυτοκτονία, όταν αυτό το πράγμα δεν μπορεί να περιοριστεί, γιατί του κάνει τη ζωή κυριολεκτικά αφόρητη.

Όσο και αν ακούγεται «αστείο», ο γιατρός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτές τις περιπτώσεις, να «κοιτάει» το πρόβλημα και από τις δυο μεριές και ψυχιατρικά και νευρολογικά, να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, να συμβουλεύεται ακόμη αν χρειάζεται και τον ωτορινολαρυγγολόγο και μαζί με αυτόν να μπορούν να βρουν μια λύση, η οποία εάν δεν καλυτερεύσει έστω να μειώσει τις ενοχλήσεις για να μπορέσει να μειωθεί και η κατάθλιψη.

Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα προβλήματα, κυρίως κατά την κατάκλιση, τη νύχτα, είναι απαραίτητο να γίνεται η διαδικασία διότι αλλιώς γίνεται η ζωή τους αφόρητη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια και άμυνα του οργανισμού
Μια παλιά θεωρία, που αρχίζει να επιβεβαιώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της ύπαρξης νέων τεχνικών διαγνωστικών μέσων και ιδιαίτερα κάποιων εξελίξεων της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας, είναι ότι στην περίπτωση της οπίσθιας εγκεφαλοπάθειας σαν παθογνωμονική βάση υπάρχει μια διαταραχή της άμυνας του οργανισμού Περισσότερα...



Συνειδησιακές διαταραχές σε καρδιοαγγειακά νοσήματα
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική και από τη συγκέντρωση νευροφυσιολογικών εξετάσεων και ιδίως ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων με σύγχρονη καταγραφή της ηλεκτροκαρδιογραφικής δραστηριότητας, διαπιστώνουμε ότι η απώλεια ή η ελάττωση συνείδησης σε αυτά τα περιστατικά είναι τελείως διαφορετικού τύπου Περισσότερα...



Άφθες
Τους καλοκαιρινούς και γενικά θερμούς μήνες, ιδιαίτερα με την ιδιομορφία των μεσογειακών φαγητών και τα άφθονα μπαχαρικά, τα οποία προστίθονται στα διάφορα γεύματα, είναι συνηθισμένο να παρουσιάζονται σε πολύ κόσμο οι άφθες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit