• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί οι ψυχιατρικές διαταραχές επηρεάζουν τη μνήμη;

Γιατί οι ψυχιατρικές διαταραχές επηρεάζουν τη μνήμη;

Γιατί οι ψυχιατρικές διαταραχές επηρεάζουν τη μνήμη;

Πρόκειται για μια πολύ λεπτή, αλλά άκρως ουσιαστική ερώτηση που απασχολεί ψυχιάτρους και νευρολόγους τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστική, διότι είναι πάρα πολύ σπουδαίο για το κάθε άτομο, όπως έχει δείξει η πείρα μας, να γνωρίζει πότε μπορεί να διαγράψει ή να καταγράψει κάτι που θέλει στη μνήμη του.

Δηλαδή, η μνήμη σαν τράπεζα του μυαλού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς πλήρες ατομικό όφελος και να έχει την επιθυμητή λειτουργία για τον καθένα. Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν χωρίς τη βοήθεια ειδικών τεχνικών μέσων, όπως π.χ. της ψυχανάλυσης.

Πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψη, γιατί τόσο η εγγραφή, όσο και η καταγραφή μνημονικών καταστάσεων και λειτουργιών είναι σημαντικά για τη ζωή. Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ζωή και χωρίς καλά οργανωμένη μνήμη, δεν υπάρχει και καλά οργανωμένη ζωή. Μια διαταραγμένη ψυχικά μνήμη φέρνει διαταραγμένα ψυχικά άτομα, αφού με τη σειρά τους εμφανίζουν νοσηρές ψυχικές καταστάσεις.

Βλέπουμε ότι είναι μια αλυσίδα από διάφορα γεγονότα, συμπτώματα και λειτουργίες του εγκεφάλου που πρέπει να παρατηρούνται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μπορεί κανείς να τα οργανώσει και να ζήσει σωστά.

Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, όταν αντιληφθούμε ότι η μνήμη μας επηρεάζεται δυσάρεστα από το συναίσθημα (ψυχική διαταραχή), πρέπει να καταφύγουμε στον ειδικό πριν αυτό το πρόβλημα περιχαρακωθεί. Δηλαδή, πριν γίνει αμετάκλητο και δύσκολο.

Π.χ. η αποφυγή των βασανιστικών ερωτημάτων˙ γιατί όχι εγώ; γιατί έμεινα μόνος; γιατί έχασα τα προνόμια μου; Όλα αυτά πρέπει να μπορεί κανείς αυτόματα να τα συνειδητοποιεί, να τα καταγράφει, αλλά ανάλογα να έχει τη δυνατότητα να τα συγκρατεί, να τα ξεχνάει. Τότε μόνο είναι ένα υγιές άτομο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Προειδοποιούν οι επιληπτικές κρίσεις για την άφιξη τους;
Ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αυτό της επιληψίας, πολλές φορές βασίζεται, σε ότι αφορά το κλινικό νευρολόγο, σε μικρές παρατηρήσεις αλλά καταλυτικές για ότι αφορά την θεραπευτική αγωγή. Περισσότερα...





Ομιλία, κατάποση, αναπνοή
Η ομιλία, η κατάποση και η αναπνοή φυσικά είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους λειτουργίες και συνοδεύονται από κάποιες εγκεφαλικές συζυγίες που αλληλοεπικοινωνούν μεταξύ τους, προκειμένου να ολοκληρωθούν σαν λειτουργίες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit