• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εξάρτηση και «άρρωστος» εγκέφαλος

Εξάρτηση και «άρρωστος» εγκέφαλος

Εξάρτηση και «άρρωστος» εγκέφαλος

Περίπου το ενενήντα τοις εκατό του Ελληνικού πληθυσμού είναι εξαρτώμενο από κάτι παθολογικό. Συνήθως αλκοόλ, ναρκωτικά, φάρμακα ή και νικοτίνη είναι από τις χειρότερες γνωστές εξαρτήσεις.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές τις εξαρτήσεις αρχίζουν σιγά σιγά και τελειώνουν πολύ δυσάρεστα, δηλητηριάζοντας τη ζωή τους. Είναι κάτι που πρέπει κανείς να σκεφτεί˙ ότι δεν αποτελεί ένα απλό, κοινωνικό φαινόμενο, αλλά είναι σίγουρα μια εγκεφαλική ή πιο συστηματικά νευρολογική νόσος.

Άσχετα από ποια «μεριά» έρχεται και κατά πόσο ο ένας εξαρτάται από διάφορα πράγματα ή ουσίες, το ουσιαστικό είναι η όλη κατάσταση και η κοινωνική νευροφυσιολογική της εξέλιξη. Υπάρχουν βέβαια ελαφρές, μέτριες και βαριές μορφές της εξάρτησης. Βέβαια, ότι αρχίζει απλά, τελειώνει πάρα πολύ άσχημα.

Η εμπειρία μας στη Βιονευρολογική τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, σε ότι αφορά το θέμα αυτό, είναι ότι όποιος «πέφτει» στον κύκλο αυτό πολύ δύσκολα ξεφεύγει ή είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει και στο τέλος νικητής βγαίνει η εξάρτηση.

Είναι σπουδαίο να επισημάνουμε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει, διότι το όλο παιχνίδι παίζεται στον εγκέφαλο σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο υψηλό που ο ίδιος ο άνθρωπος είναι σε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, όχι μόνο να «τιθασεύσει» την εξάρτηση, αλλά πολλές φορές να την καταλάβει και έστω να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Oι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και η νευρωνική βλάβη του εγκεφαλικού επεισοδίου
Το εγκεφαλικό επεισόδιο καταλήγει στην τελική του «τοξική» μορφή, μέσω των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι ουσίες που παράγονται από το συνδυασμό και τη σύνθεση πολλών άλλων ουσιών μέσα στον εγκέφαλο, αλλά τελικά είναι αυτές που φτάνουν στο σημείο εκείνο του εγκεφάλου που προκαλούν τη νευρωνική βλάβη, που καταλήγει στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Ακούσιες κινήσεις σε ερυθηματώδη λύκο
Οι ακούσιες κινήσεις των άκρων ή της κεφαλής, χωρίς καμία προφανή εξήγηση από το ιστορικό του ασθενούς, είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται σε καταστάσεις συστηματικού ερυθηματώδη λύκου Περισσότερα...



Οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις
Οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα της διαφοροδιάγνωσης ψυχιατρικών παθήσεων και διαταραχών του ύπνου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit