• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η εξάρτηση και το θέμα του πανικού

Η εξάρτηση και το θέμα του πανικού

Η εξάρτηση και το θέμα του πανικού

Η χρόνια εξάρτηση από οποιαδήποτε ουσία, αλκοόλ ή ναρκωτικά με τον καιρό έχει μια βαριά επίδραση στον εγκέφαλο. Το διαπιστώνουμε πάρα πολλές φορές εδώ στη Βιονευρολογική και ιδιαίτερα στις καταστάσεις εκείνες που είναι χρόνιες και οι ασθενείς επιμένουν σε αυτή την «τοξικομανία».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά κύριο λόγο τα πρώτα συμπτώματα μετά από μια περίοδο κατάθλιψης και ανεξήγητων φοβιών είναι οι εκρήξεις και οι διαταραχές του πανικού˙ είναι χαρακτηριστικές και ιδιαιτέρα το βράδυ, την ώρα που πέφτουν οι κατεχολαμίνες και η εγρήγορση του ατόμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται και σαφές πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της εξάρτησης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πανικός, τόσο πιο μεγάλη η εξάρτηση. Μάλιστα, ορισμένες φορές φτάνεις σε ένα τέτοιο όριο διαταραχών που πλέον οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία είναι αδύναμη μπροστά στο παρατεταμένο ψυχικό άγχος της διαταραχής του πανικού.

Ο ασθενής νιώθει κυνηγημένος από πανικό, έντονα διαταραγμένος και αδύναμος για οποιαδήποτε λειτουργία. Σαν θεράποντες ιατροί είμαστε τακτικά αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο και βέβαια σε αυτό το σημείο κάθε προσπάθεια απεξάρτησης ή αποτοξίνωσης είναι μάταιη.

Όταν έχουμε καταστάσεις πανικού σε εξάρτηση, τότε αυτό που βοηθάει είναι η άμεση ιατρική επέμβαση με άλλα φάρμακα σε σημείο που να μπορεί κανείς να αρχίσει να αλλάζει πλέον την κατάσταση των πραγμάτων. Γενικά είναι το μοντέρνο και ακραία δύσκολο ιατρικό πρόβλημα η καταπολέμηση αυτού του συνδυασμού της εξάρτησης με τον πανικό.

Αφού περάσει η πρώτη φάση που έχουμε τις έντονες ψυχικές και σωματοκινητικές αντιδράσεις, τότε πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης. Προσοχή όμως διότι στην κατάσταση του πανικού κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο ασθενής!


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκέφαλος και διαφορετικότητα
Η διαφορετικότητα κάνει ένα άτομο να ξεχωρίζει από τη γενική συμπεριφορά και τις ψυχολογικές αντιδράσεις του υπόλοιπου ανθρώπινου συνόλου∙ αυτό ανάλογα με την κοινωνική εκτίμηση μπορεί να έχει μια διαφορετική κοινωνική έκφραση από ομάδα σε ομάδα Περισσότερα...



Ποδήλατο και διάρκεια
Όταν κάποιος μαθαίνει ποδήλατο δεν το ξεχνάει ποτέ. Περισσότερα...



H οπισθοβολβική αμφιβληστροειδική αγγειοπάθεια στο νευρικό σύστημα
Μερικές φορές το νευρικό σύστημα αντιδρά με μια μικρή αγγειοπάθεια, περιορισμένης έκτασης, στο αμφιβληστροειδή, η οποία, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, κατά κύριο λόγο δεν έχει πόνους, αλλά συμβαδίζει με έντονη και γρήγορη απώλεια της όρασης και θόλωμα του οπτικού πεδίου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit