• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η ιμπόγκα και η Κόστα Ρίκα

Η ιμπόγκα και η Κόστα Ρίκα

Η ιμπόγκα και η Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα είναι ένα μικρό κρατίδιο στην Κεντρική Αμερική, ακριβώς στην ουρά των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορούμε να πούμε στην αρχή της Κεντρικής Αμερικής. Έχει έναν ισπανόφωνο πληθυσμό και ένα ιδιόμορφο κοινωνικό σύστημα διακυβέρνησης.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα αυτή έχει καταργήσει το στρατό, δίνοντας τις οικονομικές της δυνατότητες για περισσότερο κοινωνικό κράτος και κοινωνικές παροχές.

Ιατρικά είναι ενδιαφέρον ότι στη χώρα αυτή τον τελευταίο καιρό έχουν «ξεφυτρώσει» πολλές κλινικές απεξάρτησης, κυρίως χρησιμοποιώντας την ιμπογκαΐνη που βγαίνει από το φυτό ιμπόγκα. Είναι μια από τις πρώτες αλκαλοειδείς ουσίες του είδους, φυτικής προέλευσης, που έγινε γνωστή από τους Γάλλους το 1940 σε ιατρικό επίπεδο.

Η χρήση της ιμπόγκας για την απεξάρτηση έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη, κυρίως όταν γίνεται κάτω από ιατρική επιτήρηση. Το γεγονός είναι ότι δρα στον εγκέφαλο ρυθμιστικά σε συνειδησιακό επίπεδο, έτσι που να «σκεπάζει» τα στερητικά σύνδρομα από άλλες ουσίες.

Το γεγονός αυτό το έχει «εκμεταλλευτεί» ο ιατρικός κόσμος της Κόστα Ρίκα και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες κλινικές απεξάρτησης, οι οποίες βασίζονται πάνω στο μοντέλο αυτό. Η μέχρι τώρα πορεία τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική και φτηνή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Λεμφώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος
Όταν η λέμφος προσβάλλεται από διάφορους μικροοργανισμούς, ιούς, βακτήρια, αρχίζει και δημιουργεί μεταξύ των άλλων, μέσω της κυκλοφορίας της, πιεστικά προβλήματα, λόγω αύξησης του όγκου των λεμφαδένων, καθώς επίσης και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδίως στη βάση του κρανίου λόγω της εμφάνισης ενδοεγκεφαλικών λεμφωμάτων Περισσότερα...



Μετατραυματικό σύνδρομο και εφιάλτης
Το μετατραυματικό σύνδρομο είναι μια χαρακτηριστική εικόνα βιώματος, η οποία «πληγώνει» έντονα το άτομο. Περισσότερα...



Διαταραχές αισθημάτων και συναισθημάτων σε εγκεφαλικές βλάβες
Ένα μεγάλο σημείο έρευνας, σύγχρονης νευρολογικής εξέτασης αποτελούν η ανάλυση των αισθημάτων όπως πόνος, φόβος, θυμός, απέχθεια, τύχη και θλίψη. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit