• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το τρίξιμο των δοντιών την νύχτα

Το τρίξιμο των δοντιών την νύχτα

Το τρίξιμο των δοντιών ή αλλιώς «νυχτερινός» οδοντικός τριγμός θεωρείται και εκλαμβάνεται, δυστυχώς, και από ιατρικούς κύκλους πολλές φορές, σαν μια ατομική διαταραχή.

Πρόκειται όμως για μια εγκεφαλική δυσλειτουργία και μάλιστα συγκεκριμένου τύπου. Δηλαδή πρόκειται ουσιαστικά για μια υπνική διαταραχή στο στάδιο REM του ύπνου. Είναι αυτό το στάδιο κατά το οποίο ο ασθενής βρίσκεται «μεταξύ» ύπνου – ξύπνιου» για κάποιο διάστημα. Μάλιστα στο στάδιο αυτό, όπως έχουν δείξει μελέτες πολλών ερευνητών εμφανίζονται ή ακόμα και καταγράφονται τα περισσότερα όνειρα.

Πρόκειται για μια σοβαρή εγκεφαλική διαταραχή που δεν έχει σε όλους του πάσχοντες την ίδια συμπεριφορά και δεν συμβαίνει στα ίδια χρονικά διαστήματα.

Ανήκει στην ομάδα των παραϋπνιών και χρήζει διεξοδικής έρευνας προκειμένου να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά με επάρκεια.

Στην Βιονευρολογική, γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις μια έρευνα ύπνου και γενικής εγκεφαλικής συμπεριφοράς.

Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε την ταυτόχρονη εικοσιτετράωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα είναι και η θεραπευτική αγωγή.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου
Το νευρικό σύστημα καθ’ ολοκληρίαν είναι ένα σύστημα ελέγχου κάθε μορφής πόνου που «παράγεται» εντός ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπινου σώματος Περισσότερα...



Γιατί το στρες έχει διαφορετική επιρροή από άτομο σε άτομο;
Αποτελούσε πάντοτε για όλους τους νευρολόγους και νευροεπιστήμονες ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πεδίο, η διαφορετικότητα που παρουσιάζει κάθε άτομο από ένα άλλο και κυρίως εκείνο που είναι το θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς μια κατάσταση στρες με την ίδια ένταση κάνει το ένα άτομο να καταρρεύσει φυσικά, ενώ το άλλο μπορεί να συνεχίσει την ίδια του τη ζωή και με βελτίωση για πολλά χρόνια Περισσότερα...



Τι είναι το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο;
Στη Βιονευρολογική πάρα πολλές φορές σαν συνοδό σύμπτωμα εντόνων νευρώσεων ή νευροφυτικών κρίσεων συναντάμε το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit