• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Είναι η μηνιγγίτιδα πιο επικίνδυνη από την εγκεφαλίτιδα;

Είναι η μηνιγγίτιδα πιο επικίνδυνη από την εγκεφαλίτιδα;

Στην ουσία πρόκειται για μια κατάσταση, διάδοχη, διότι μετά από κάθε μηνιγγίτιδα ακολουθεί και μια εγκεφαλίτιδα, τουλάχιστον όταν έχουμε ιογενείς λοιμώξεις, όπως έχει δείξει η εμπειρία εδώ στην Βιονευρολογική. Το κύριο χαρακτηριστικό της μηνιγγίτιδας είναι  η αυχενική δυσκαμψία, η ναυτία, οι έμετοι, η έντονη φωτοφοβία που υπάρχει, το αίσθημα καταβολής και το κυριότερο από όλα η ταχύτητα η οποία προχωράει. Συνήθως, μετά την προσβολή που γίνεται, έχουμε και δευτερογενή «επίθεση», το εγκεφαλικό παρέγχυμα, έτσι που να υπάρχει η μικτή εικόνα της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Ο κλινικός γιατρός, αρχίζοντας από τον πυρετό και την αυχενική δυσκαμψία, χωρίς να αγνοεί τα υπόλοιπα συμπτώματα, πρέπει να προχωράει άμεσα στις εξετάσεις που είναι η παρακέντηση ή απεικονιστικοί μέθοδοι και το εγκεφαλογράφημα για να εκτιμήσει την κλινική κατάσταση και να χορηγηθεί θεραπεία. Ο χρόνος πιέζει ακόμα περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά η βρέφη.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οι πόνοι στους τένοντες
Αυτό που μας έχει εντυπωσιάσει στη Βιονευρολογική είναι το πόσο τακτικά πόνοι από τους τένοντες (τενοντίτιδες) συμπλέουν με άλλα νευρολογικά σύνδρομα Περισσότερα...



Ποιες βλάβες δημιουργούν αστάθεια;
Η αστάθεια είναι μια διαταραχή του αιθουσαίου νεύρου του αυτιού Περισσότερα...



Πως ο εγκέφαλος ελέγχει την επιληψία;
Οι επιληπτικές κρίσεις εντοπίζονται στην αρχαιότητα έως και σήμερα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit