• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εντερική λειτουργία και κατάθλιψη

Εντερική λειτουργία και κατάθλιψη

Εντερική λειτουργία και κατάθλιψη

Άπειρα συγγράμματα, ιατρικές εκθέσεις και έρευνες κάνουν μια αναφορά για το γεγονός της «γένεσης» της κατάθλιψη ς από εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Με τη δική μας ασχολία εδώ στη Βιονευρολογική διαπιστώσαμε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει και άλλος ένας κρίκος. Ο κρίκος, που συνδέει την εντερική λειτουργία με την εγκεφαλική δράση .

Συγκεκριμένα, το 90% ενός πολύ σπουδαίου νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο. Σε περιπτώσεις που αυξάνεται η εντερική αδυναμία της αποτοξίνωσης ή για διαφόρους άλλους λόγους, ελαττώνεται η έκκριση της σεροτονίνης και πέρα από την ίδια τη γαστρεντερική δυσλειτουργία , αναπτύσσεται και μια έντονη καταθλιπτική συνδρομή.

Στη Βιονευρολογική το έχουμε διαπιστώσει αυτό κλινικά σε πάνω από το 60% περιπτώσεων «σκληρών» καταθλιπτικών συνδρόμων με φαρμακευτική ανθεκτικότητα. Έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και στην κατάθλιψη , μεγάλη συμμετοχή έχει το έντερο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η εγκεφαλική δομή της ευφυΐας
Η εγκεφαλική δομή της ευφυΐας βασίζεται σ’ ένα γεγονός που το ξέρουμε από τις αρχές της φιλοσοφίας, μόνο που τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των νευροεπιστημών έχουμε τη δυνατότητα να το «τοποθετήσουμε» σε μια πρακτική και επιστημονική βάση. Περισσότερα...



Γενικευμένες μυϊκές δυστονίες και κράμπες μετά από δηλητηρίαση στρυχνίνης
Η δηλητηρίαση από στρυχνίνη είναι βέβαια σπάνια, αλλά όμως πρέπει κανείς σαν κλινικός γιατρός πάντα να την έχει στο νου του, ιδιαίτερα αν ξέρει ότι ο ασθενής κατανάλωσε πιθανόν «επικίνδυνα» τρόφιμα Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit