• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Γιατί με την οσμή πολλές φορές χάνεται και η μνήμη;

Η οσμή είναι μια αισθητηριακή λειτουργία τόσο για την αντίληψη της μυρωδιάς, αλλά όσο και για τη λειτουργία της γεύσης. Ανάλογα με την ποικιλία συχνότητας και έντασης του οσμητικού ερεθίσματος, έχουμε και τα ανάλογα μνημονικά «αποτυπώματα».

Όταν για έναν οποιοδήποτε λόγο αρχίζει η οσμή και φθείρεται, δεν έχουμε την ποσότητα και ποιότητα ερεθισμού κάποιου κομματιού της μνήμης. Αυτό συνήθως συνοδεύεται στον εγκέφαλο από την απώλεια κάποιας πρωτεΐνης που ελαττώνει τη μνήμη. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, αρχίζει μια κυκλική φθορά και των δυο λειτουργιών.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κάποια μνημονική απώλεια, χωρίς να υφίσταται και ανάλογη της οσμής. Έτσι θεωρητικά αν μπορούσαμε να αυξήσουμε την οσμητική ικανότητα, θα είχαμε αύξηση και της μνήμης.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Καταστάσεις πνευμονίας σε ηλικιωμένους μετά από εγκεφαλικά αιματώματα
Πολλές φορές τα εγκεφαλικά αιματώματα σε ηλικιωμένους ασθενείς δημιουργούν προβλήματα στην αναπνοή και ως εκ τούτου θλάσεις των πνευμόνων και καταστάσεις εισρόφησης. Περισσότερα...



Παραϋπνίες
Με τη συστηματική ηλεκτροεγκεφαλογραφική έρευνα των διαταραχών του ύπνου, τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, σχεδόν πλήρους ελέγχου Περισσότερα...



Αλλαγή πραγματικότητας, επιληψία
Η αντίληψη της πραγματικότητας είναι διαφορετική για το κάθε άτομο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit