• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ζήλια και θεραπεία

Ζήλια και θεραπεία

Ζήλια και θεραπεία

Φαίνεται περίεργο και όμως η ζήλια είναι ένα παθολογικό σύμπτωμα μιάς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κυρίως της περιοχής του κάτω κροταφομετωπιαίου λοβού.

Ασθενής με το απομονωμένο σύμπτωμα της ζήλιας στο πλαίσιο μιας νεύρωσης ή μιας ψύχωσης που εξετάστηκαν νευροφυσιολογικά (24ωρη καταγραφή ΗΕΓ ) βρέθηκαν ότι όντως είχαν λειτουργική βλάβη στην περιοχή που αναφέραμε. Βέβαια το ουσιώδες για τον πάσχοντα ή τον ενδιαφερόμενο είναι πως θα απαλλαγεί από το μαρτύριο της ζήλιας και πως θα αποφύγει τις συνέπειές της.

Βέβαια όσον αυτά είναι στοιχεία μιας νεύρωσης ή ψυχικής διαταραχής ή πλησιάζουν να γίνουν κάτι τέτοιο η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως αρκεί και η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος με την κατάλληλη παρουσίαση του ασθενή και την καθοδήγηση της συμπεριφοράς του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχές του βιορυθμού και ντελίριο
Έχουμε μάθει από την ιατρική καθημερινότητα ότι το ντελίριο με την έκφραση μιας ακραίας ηχητικής κατάστασης είναι, κατά κύριο λόγο, έκφραση ενός οργανικού ψυχοσυνδρόμου Περισσότερα...



Όταν το επιληπτικό παιδί θυμώνει
Η επιληψία σαν ασθένεια μπορεί να διεγείρει το συναίσθημα του θυμού, αλλά δε σημαίνει ότι απαραίτητα γίνεται και το αντίστροφο Περισσότερα...



Ενδοημισφαιρικές και διημισφαιρκές εγκεφαλικές βλάβες
Μια σπουδαία ταξινόμηση των εγκεφαλικών παθήσεων για διαγνωστικούς σκοπούς είναι και αυτές οι δυσλειτουργίες που συμβαίνουν μεμονωμένα στο ένα ή και στα δυο ημισφαίρια Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit