• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Παθήσεις
  • Το φαινόμενο του «ξένου χεριού», η διαγνωστική δυσπραξία

Το φαινόμενο του «ξένου χεριού», η διαγνωστική δυσπραξία

Το φαινόμενο του «ξένου χεριού», η διαγνωστική δυσπραξία

Το φαινόμενο του «ξένου χεριού», η διαγνωστική δυσπραξία

Πρόκειται για ένα νευρολογικό σύνδρομο που είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και που η αιτία του βρίσκεται στην εγκεφαλική δυσλειτουργία. Πρώτη φορά περιγράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Κούρτ Γκολντ Στάιν.

Πρόκειται για την ξαφνική αυτονομία του αριστερού χεριού που χωρίς την «κεντρική» θέληση κάνει απότομες κινήσεις. Μπορεί μάλιστα τελείως ξαφνικά να τιναχτεί να πιάσει τον ασθενή από τον λαιμό για να τον πνίξει. Μια τέτοια χαρακτηριστική σκηνή υπάρχει και σε ένα φιλμ με τον Πίτερ Σέλερς σε σκηνοθεσία Κιούντρικ.

Πρόκειται για ειδικές διαταραχές τόσο στο μετωπιαίο λοβό όσο και στο μεσολόβιο. Παρατηρείται σε όγκους του εγκεφάλου ή μετά από χειρουργικές θεραπευτικές επεμβάσεις για την επιληψία.

Στην Βιονευρολογική το ιατρικό προσωπικό έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά διερευνώντας την αιτία με τα ανάλογα διαγνωστικά μέσα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ποια είναι τα δυσκολότερα είδη του θυμού που αισθανόμαστε;
Στη Βιονευρολογική, έχουμε ειδικές ψυχομετρικές εξετάσεις, που συνδυάζονται με νευροφυσιολογικά ευρήματα, προκειμένου να αναλύσουμε ενδόψυχα εκεί που εκφράζεται ή δεν εκφράζεται ο θυμός και εκεί που εξωτερικεύεται κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή ή μανία, μπορεί σε θλίψη, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί και σε θετική παρόρμηση για την απομάκρυνση ενός εμποδίου Περισσότερα...



Αυτοτραυματισμός και θλίψη
Στον εγκέφαλο μας υπάρχει ένα νευρωνικό τόξο που ρυθμίζει τη βιωματική ένταση των διαφόρων αισθημάτων Περισσότερα...



Ραγοειδίτιδα, σκελετικές διαταραχές και προβλήματα από τα πνευμόνια
Υπάρχει ένας συνδυασμός κυρίως με αυτό το τρίπτυχο των συμπτωμάτων, που συμπληρώνεται βέβαια και από άλλες διαταραχές, νευρολογικές, καρδιολογικές ή ακόμη και από άλλα διάφορα συστήματα, που χαρακτηρίζει τη νόσο του Μπεχτσέτ Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit