«Παραξενες» επαναληψεις και συμπεριφορες - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ «ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ» ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Παράξενες» επαναλήψεις και συμπεριφορές

«Παράξενες» επαναλήψεις και συμπεριφορές

«Παράξενες» επαναλήψεις και συμπεριφορές

Σε όλη την έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα ιδιοψυχαναγκαστικά τικ ή τις περίεργες συμπεριφορές ανήκουν και μερικές χαρακτηριστικές κινήσεις και συμπεριφορές, π.χ. ένα «μέτρημα» για οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή κατάσταση που κάνει ο ασθενής στο κεφάλι του, χωρίς να το εκδηλώνει ή αρκετές φορές και φωναχτά.

Επίσης πολύ τακτικά επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, με τον ίδιο τρόπο, όπως π.χ. να στριφογυρίζει κουμπιά ή να ανοιγοκλείνει την πόρτα με το ίδιο τέμπο. Δεν είναι σπάνιο, που ορισμένοι ασθενείς έχουν τη συνήθεια να χτυπούν και το κεφάλι τους σε τοίχο ή σε άλλα αντικείμενα, προκειμένου να εκδηλώσουν μια δυσφορία.

Αυτό το πράγμα προσπαθούν να το κάνουν όσο γίνεται κρυφά και απόμακρα, ώστε να μη γίνει από τους άλλους αντιληπτό σαν «αντικοινωνική» συμπεριφορά και τους επιπλήξει.

Κατά κύριο λόγο όμως, προχωράνε αυτές οι καταστάσεις τόσο γρήγορα και τόσο έντονα, που και ο ίδιος ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να τις κοντρολάρει και φτάνει σε ένα σημείο που θα αναγκαστεί να καταφύγει στο γιατρό για να ζητήσει μια συγκεκριμένη βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα.

Οφείλει ο γιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνει διεξοδικό εγκεφαλικό έλεγχο με ότι μέτρα διαθέτει και να κρατήσει ένα σαφές ιστορικό, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της νόσου και να δώσει την κατάλληλη αγωγή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο ηλεκτρισμός της επιληψίας
Η βάση κάθε επιληπτικής κρίσης είναι μία ηλεκτρική διαταραχή στα εγκεφαλικά κύτταρα. Μικρές ομάδες νευρώνων στον εγκέφαλο παράγουν κατά μόνας ασθενή ηλεκτρικά πεδία. Περισσότερα...



Μπορεί το ποδόσφαιρο να προκαλέσει κακώσεις στον εγκέφαλο;
Εξατομικευμένα τα οστά του κρανίου, παρά την παρόμοια σύνθεση τους, διαφέρουν από άτομο σε άτομο Περισσότερα...



«Νικοτικά» ανευρύσματα
Τα «νικοτικά» ανευρύσματα έχουν περιγραφτεί ήδη από το 1885 στην ιστορία της Ιατρικής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit