• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και πυρετοί

Νευρικό σύστημα και πυρετοί

Νευρικό σύστημα και πυρετοί

Ο πυρετός είναι ένα μέγεθος, το οποίο εμείς εδώ στη Βιονευρολογική σε κάθε εξέταση τον μετράμε τουλάχιστον δυο φορές. Εάν υπάρχει λόγος βέβαια οι μετρήσεις αυξάνονται. Είναι ουσιαστικό κανένα να ξέρει τη συμπεριφορά του πυρετού σε κάθε άτομο, διότι ο πυρετός κατά κάποιον τρόπο δείχνει και τις εγκεφαλικές αντιδράσεις.

Το σύστημα ρύθμισης του πυρετού σε όλο το σώμα και οπουδήποτε τον μετράμε ξεκινάει από το θάλαμο και τον υποθάλαμο μέσα στον εγκέφαλο και «εξαπλώνεται» σε όλα τα όργανα του σώματος.

Βέβαια, τα ανεβοκατεβάσματα του πυρετού, τα λεγόμενα «μικρά» δέκατα, οι υψηλοί πυρετοί παίζουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, διότι πέραν του ότι δείχνουν την οποιαδήποτε τοπική λοίμωξη ή δυσλειτουργία, δείχνουν και μια άσχημη εγκεφαλική κατάσταση, για αυτό και όταν έχουμε πυρετό έχουμε ζαλάδες, ίλιγγο, καταβολή κ.τ.λ..

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ξέρουμε πάρα πολύ καλά τα όρια του πυρετού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αρχίζουν να είναι «ύποπτα»˙ από τους τριάντα εφτά βαθμούς κελσίου και με το ανώτερο σημείο να φτάνει μέχρι τους σαράντα δυο και οχτώ βαθμούς κελσίου.

Οι πυρετοί αυτοί μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου ή κατά την έμμηνος ρύση στις γυναίκες ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και της ωορρηξίας .

Γενικά, οι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της ωορρηξίας έχουν πολύ πιο «ευαίσθητες» θερμοκρασίες, ενώ στους άνδρες δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Πάντως, πρέπει πάντα να μετράμε τα «ανεβοκατεβάσματα» του πυρετού και να μην ξεχνάμε ότι μεγάλες διακυμάνσεις αποτελούν παθογένειες, κυρίως από τον εγκέφαλο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η γαλακτική οξέωση και η διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων
Τα εγκεφαλικά αγγεία δρουν συνεχώς, προκαλώντας μια χημική σύνθεση που ορίζεται σαν γαλακτική οξέωση και αυτή είναι η βάση της αγγειακής τροφοδότησης όλου του εγκεφάλου και συνεπώς όλων των εγκεφαλικών λειτουργιών Περισσότερα...



Η φυματίωση δεν είναι μόνο στις Ινδίες
Παρόλο που μέχρι τώρα έχει γίνει πίεση ότι η φυματίωση και ιδιαίτερα τα φυμώματα στον εγκέφαλο αποτελούν μια σπάνια κατάσταση ή ενδημούν μόνο στις Ινδίες, αποδείχτηκε ότι και στην Ευρώπη έχουμε τακτικότατη εμφάνιση, ίσως λόγω της μεγάλης μετανάστευσης και κυρίως εντοπίζονται στην παρεγκεφαλίδα, ειδικά στα παιδιά Περισσότερα...



Ο τρόμος και οι συντονισμένες κινήσεις
Οι συντονισμένες κινήσεις σαν κάποιες κινήσεις, π.χ. η συνάντηση δείκτη με δείκτη χεριού από μεγάλη ή μικρή απόσταση, αποτελούν μια μορφή άσκησης- θεραπείας για τον τρόμο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit