• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ίλιγγοι και μαγνητικά πεδία

Ίλιγγοι και μαγνητικά πεδία

Ίλιγγοι και μαγνητικά πεδία

Από τότε που έχει ανακαλυφτεί τα τελευταία χρόνια ότι η ουσία της περίπτωσης του ιλίγγου είναι στη μετακίνηση των ωτοκονίων, δηλαδή των κρυσταλλικών σωματιδίων που υπάρχουν μέσα στο αιθουσαίο νεύρο, έχει αλλάξει τελείως και η νοοτροπία των γιατρών, όσο αφορά τη θεραπευτική διαχείριση της κατάστασης αυτής.

Βέβαια άλλαξαν όχι μόνο τα φάρμακα, που τώρα στοχεύουν ακριβώς στο σημείο εκείνο, αλλά και οι συνδυασμένες φυσικοθεραπείες που γίνονται.

Επίσης έχει βρεθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιων ιλίγγων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, μια πάρα πολύ καλή θεραπευτική διαδικασία είναι αυτή του λεγόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού.

Πρόκειται για ένα ειδικό όργανο, που πάει κανείς λίγο πιο πάνω από το κροταφικό λοβό, στην περιοχή του ανάλογου αιθουσαίου νεύρου και ερεθίζει αυτή την περιοχή κατά διαστήματα με συγκεκριμένα προγράμματα, ανάλογα με την ένταση του ιλίγγου, την ηλικία του ασθενούς και τα συνοδά συμπτώματα.

Αρκετές φορές τα συμπτώματα, τουλάχιστον από την πείρα τη δική μας, υποχωρούν γρήγορα και είναι ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, γιατί κυρίως μέσω αυτού του τρόπου έχουμε και τη δυνατότητα της αναίμακτης και ανώδυνης επέμβασης και στις χρόνιες εκείνες περιπτώσεις, όπου οι τυπικές αγωγές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, παρά μόνο χειροτέρευση.

Γενικά, στο θέμα των ιλίγγων πλέον οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί, έχουν αλλάξει και προσφέρουν πολλές νέες δυνατότητες, οι οποίες βοηθάνε γενικά την όλη κατάσταση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες στο να επέλθει ίαση αυτού του μεγάλου προβλήματος που είναι τόσο ενοχλητικό, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H μεθαδόνη και το στερητικό σύνδρομο
Η μεθαδόνη είναι ένα αναλγητικό οπιοειδούς προέλευσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολύ τακτικά σαν παυσίπονο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου Περισσότερα...



Τα «προειδοποιητικά» σημεία ή στοιχεία των σπασμών
Πάντοτε υπάρχουν κάποια πρόδρομα στοιχεία που για τον έμπειρο γιατρό ή νοσηλευτή, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, είναι εμφανή πριν εμφανιστούν, σε μεγάλη, μικρή ή μέτρια συχνότητα και ένταση, σπασμοί Περισσότερα...



Οικογενειακή κακοήθης αϋπνία και κινητικότητα
Η οικογενειακή κακοήθης αϋπνία είναι κατά κύριο λόγο μια διαταραχή του ύπνου και χαρακτηρίζεται από απώλεια νευρικών κυττάρων κυρίως στο μεσεγκέφαλο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit