• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα «τζιτζίκια» στο αυτί

Τα «τζιτζίκια» στο αυτί

Τα «τζιτζίκια» στο αυτί

Πολλές φορές οι γηραιότεροι ασθενείς με ίσως προηγούμενη ωτοσκλήρυνση, έντονους ιλίγγους και απώλεια ακοής παραπονιούνται για εμβοές και από τα δυο αυτιά, αλλά πολλές φορές ασύμμετρη. Αν τους ρωτήσει κανείς επισταμένα, ισχυρίζονται ότι οι εμβοές αυτές είναι σαν «τζιτζίκια» στα αυτιά.

Αυτό είναι μια από τις καταστάσεις που προέρχεται κατά κύριο λόγο από ωτίτιδες, λοιμώξεις δηλαδή, ή από μικρά χτυπήματα του εγκεφάλου, όπου συμβαίνει να έχουμε αλλαγές μέσα στο αιθουσαίο και κοχλιακό νεύρο.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στη μεταφορά των ωτοκονίων, δηλαδή μικρών κρυστάλλων, που βρίσκονται εκεί για την παραγωγή ερεθισμού, ακοής και ταυτόχρονα την εντόπιση της θέσης σώματος μέσα στο χώρο και είναι στους ημικύκλιους σωλήνες του ακουστικού νεύρου.

Έτσι λοιπόν, όταν αλλάζει η «γεωγραφία» αυτών των ωτοκονίων έχουμε ένα «τρίξιμο» από την τριβή μεταξύ τους ή από τη φλεγμονή που προκαλούν από το ένα μέρος του κοχλία προς το ακουστικό νεύρο.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια συνεχής ενόχληση και ιδιαίτερα «επώδυνη» και δυσάρεστη κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα στη γενική ηρεμία που επικρατεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που προέχει για το θεράποντα ιατρό είναι η έγκυρη διάγνωση και η άμεση θεραπευτική επέμβαση.

Απώλεια χρόνου σε αυτές τις καταστάσεις με διάφορες «άσχετες» διαγνωστικές μεθόδους ή επαναλαμβανόμενους χωρίς νόημα ελέγχους δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται μια άμεση προσπάθεια εντοπισμού του προβλήματος, της έντασης και έκτασης του και κυρίως της θεραπείας του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το προηγμένο εγκεφαλογράφημα
Το προηγμένο εγκεφαλογράφημα σήμερα διαθέτει ένα ιδιαίτερης τεχνολογίας λογισμικό, που σε συνδυασμό με αισθητήρες, τουλάχιστον από αυτού του τύπου, που έχουμε εδώ στη Βιονευρολογική, μετρά πολύ περισσότερο θέσεις στον εγκέφαλο από το κοινό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα Περισσότερα...



Τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και φαρμακευτική αγωγή
Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι μετά τις στυτικές διαταραχές που παρουσιάζουν στα άτομα χρήζουν άμεσης φαρμακευτικής αγωγής Περισσότερα...



Τα ηρεμιστικά και η νόσος του parkinson
Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο πολλές φορές εμφανίζουν γενικευμένες τάσεις φοβίας χωρίς ιδιαίτερη αιτία και συγκεκριμένη συμπτωματολογία. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit