• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα εκφυλιστικά νοσήματα του κινητικού νευρώνα

Τα εκφυλιστικά νοσήματα του κινητικού νευρώνα

Τα εκφυλιστικά νοσήματα του κινητικού νευρώνα

Ο κινητικός νευρώνας είναι μια αμιγής οντότητα του νευρικού συστήματος, σχεδόν αυτόνομη, που ξεκινάει κυρίως από τα κινητικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης προς όλα τα άκρα και τα νεύρα του προσώπου. Δηλαδή, κατευθύνεται όπου υπάρχει μυς και συντονίζει τη διατροφή του, τη διατήρηση του και κυρίως τη λειτουργική του ικανότητα.

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει πάρα πολλές μορφές του εκφυλισμού του κινητικού νευρώνα, ο οποίος μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα όργανα και άλλες παθήσεις. Τόμοι επί τόμων βιβλίων έχουν γραφτεί για αυτή τη νόσο, που περιγράφουν το ένα ή το άλλο σχήμα.

Δυστυχώς όμως, ότι αφορά το θεραπευτικό στάδιο, υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο κενό, το οποίο δεν έχει καλυφθεί, έστω και σε επίπεδο μιας παρηγορητικής θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς έρευνες, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια τελεσίδικη θεραπεία, διότι είναι και για λόγους ηθικής δύσκολο τα να γίνουν διπλές, τυφλές μελέτες, όπως λέμε στην ιατρική.

Πάντως, οι νεότερες εξελίξεις ρίχνουν ένα μικρό φως. Εάν καταφέρει κανείς νωρίς και έγκαιρα να εντοπίσει την αρρώστια στα πρώτα στάδια και αρχίζει πολύ νωρίς την οποιαδήποτε θεραπεία, είναι πολύ καλό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πόσο επικίνδυνη είναι η ερπητική εγκεφαλίτιδα;
Σε όποια ηλικία και αν συμβαίνει η ερπητική εγκεφαλίτιδα, αλλά περισσότερο στην παιδική και την προχωρημένη ηλικία, κατέχει ένα πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και μάλιστα με θανατηφόρα εξέλιξη. Περισσότερα...



Γενετική προδιάθεση και επιληψία
Τα κύτταρα του εγκεφάλου και κυρίως ορισμένων περιοχών αυτού, όπως είναι του ιππόκαμπου, της αμυγδαλής και του κροταφικού λοβού, είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να διαθέτουν συγκεκριμένα όρια αντοχής σε ότι αφορά την «απόδοσή» τους. Περισσότερα...



Η δράση του «συμπληρώματος» στην ανοσοδιαταραχή στην οπτική νευρομυελίτιδα
Η οπτική νευρομυελίτιδα αρχίζει με μια έντονη δράση του «συμπληρώματος» σε ανοσολογικό επίπεδο, κυρίως περιαγγειακά, δημιουργώντας μια αρνητική θέση ακριβώς στο σημείο των αγγείων όπου «χτυπάει». Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit