• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η «φαρμακευτική» χορεία

Η «φαρμακευτική» χορεία

Η «φαρμακευτική» χορεία

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η περίπτωση της «φαρμακευτικής» χορείας είναι μια από τις πλέον συνηθισμένες και τακτικά εμφανιζόμενες μορφές.

Βασικά η εμφάνιση της οφείλεται ασφαλώς σε μια τυχόν μικρή ή μεγάλη προδιάθεση που υπάρχει ανοσολογικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως στην υπερδοσολογία κάποιων φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιπαρκινσονικών, ντοπαμινεργικών φαρμάκων.

Μια υπερδοσολογία στα σκευάσματα αυτά και κυρίως της L-ντόπα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερκινησιών, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές ως προς δυο σημεία. Κυρίως είναι πάρα πολύ έντονες στα άκρα και συνοδεύονται και από αθετωσικές κινήσεις των δαχτύλων.

Το χαρακτηριστικό αυτών των υπερκινησιών είναι η αυτόματη μείωση των συμπτωμάτων τους και της έντασης τους, μετά από τη μείωση ή «απόρριψη» της φαρμακευτικής αγωγής.

Παρόλα αυτά, η χορεία φαρμακευτικής αιτίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι μπορεί να προσαρμοστεί πολύ δύσκολα μια θεραπευτική αγωγή της μείωσης της L-ντόπα, η οποία στις χρόνιες αυτές περιπτώσεις συν των άλλων παρενεργειών φέρνει πάρα πολύ τακτικά και έναν εθισμό, ο οποίος στους ηλικιωμένους ανθρώπους καταπολεμάται δύσκολα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γεροντική ηλικία και υπέρταση
Σε μερικούς τομείς της ιατρικής υπάρχει η πεποίθηση ότι πρώτα «γερνάνε» τα αγγεία και μετά το υπόλοιπο κορμί Περισσότερα...



Oι δυο κατηγορίες νοσημάτων με πτώση πίεσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού
Η πτώση πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά νευρολογικών συμπτωμάτων Περισσότερα...



Υπερκινησίες σε συνδυασμό με ανησυχία και ευερεθιστότητα
Αναμενόμενο είναι ότι όταν κάποιος πάσχει από ένα υπερκινητικό σύνδρομο, άσχετα με την ηλικία του, δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις του και έτσι είναι και ανήσυχος και ευερέθιστος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit