• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ηλεκτρομαγνητισμοί και ευφυΐα

Ηλεκτρομαγνητισμοί και ευφυΐα

Ηλεκτρομαγνητισμοί και ευφυΐα

Τα τελευταία χρόνια μια νέα μέθοδος εισέβαλε επαναστατικά τόσο στην ψυχιατρική, όσο και στη νευρολογία. Όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, πρόκειται για το διακρανιακό μαγνητικό ερεθισμό. Με ένα ειδικό μαγνήτη ερεθίζονται εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία χρειάζονται μια υπολειτουργία ή υπερλειτουργία ανάλογα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ειδική διαδικασία, όπου πρώτα με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εντοπίζεται ακριβώς η περιοχή και κατόπιν εφαρμόζεται ο ηλεκτρομαγνητισμός. Έχει κυρίως αρχίσει αυτή η διαδικασία για τις περιπτώσεις χρόνιας ανθεκτικής σε φάρμακα κατάθλιψης, αλλά μετά επεκτάθηκε σε πάρα πολλές άλλες νευρολογικές ασθένειες.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα των ερευνών και των διαδικασιών συγκεκριμένα υπεδείκνυαν την ευεργετική αξία που έχουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για τον εγκέφαλο. Αναμενόμενα λοιπόν άρχισε να έχει εφαρμογή σε πάρα πολλές ασθένειες, ανεξαρτήτου ηλικίας, διότι στην ουσία πρόκειται για μια αναίμακτη, ανώδυνη και κυρίως ακίνδυνη μέθοδος.

Ο επανέλεγχος του εγκεφάλου με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, πριν και μετά το μαγνητικό ερεθισμό, έχει δείξει ότι όντως μόνο «καλά» αποτελέσματα υπάρχουν. Έτσι λοιπόν έχουν ανοίξει νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα σχετικά με αυτό και ολοένα και περισσότεροι ασθενείς μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πλην των άλλων μπορούν να κάνουν και οικονομία στα χημικής βάσης φάρμακα.

Είναι κάτι το οποίο πρόκειται να επεκταθεί και οπωσδήποτε να βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύ μεγάλο όπλο τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία για πολλά διαφορετικά ψυχιατρικά περιστατικά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Κοινωνικός» εγκέφαλος και εγκεφαλική δραστηριότητα
Σήμερα πλέον με τις διαγνωστικές μεθόδους των νευροεπιστημών είναι δυνατόν να εξετάζουμε τις διαστάσεις του λεγόμενου «κοινωνικού» εγκέφαλου Περισσότερα...



Η «φαρμακευτική» χορεία
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η περίπτωση της «φαρμακευτικής» χορείας είναι μια από τις πλέον συνηθισμένες και τακτικά εμφανιζόμενες μορφές Περισσότερα...



Διαβήτης – υπέρταση – πάρεση
Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι παθήσεις που όταν παρουσιάζονται και συνυπάρχουν προκαλούν δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit