• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Όταν φοβάμαι τον ίλιγγο

Όταν φοβάμαι τον ίλιγγο

Όταν φοβάμαι τον ίλιγγο

Σε πάρα πολλούς ασθενείς στη Βιονευρολογική, έχουμε κατά κανόνα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το λεγόμενο σωματοποιημένο ίλιγγο ή το φόβο από τον ίλιγγο ή του ιλίγγου που έρχεται με φόβο.

Σε όποια κατεύθυνση και αν το παρατηρήσει κανείς, το συμπέρασμα που θα εξάγει είναι ότι πρόκειται για τη λεγόμενη ψυχολογική ή «ψυχική» διαταραχή που προκαλεί το σωματοποιημένο ίλιγγο.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ακόμη και αυτή η μορφή που παρουσιάσει τον ίλιγγο σαν μια ψυχογενή διαταραχή και κυρίως όταν υπάρχουν φοβίες στην κλίση του σώματος, αποτελεί και αυτό μια εγκεφαλική δυσλειτουργία. Τα όργανα εκείνα που προκαλούν τον ίλιγγο είναι ακριβώς τα ίδια, όπως και στις άλλες κλινικές περιπτώσεις.

Η μόνη διαφορά είναι πως η επεξεργασία διαφέρει και καταλήγει σε άλλα σημεία. Μπορούμε να πούμε από τη δική μας πείρα, ότι αυτό το «στυλ» ιλίγγου είναι αυτό που χρήζει της μεγάλης προσοχής, της βαθύτερης ανάλυσης, εξέτασης και θεραπευτικής αγωγής.

Και μόνο το γεγονός ότι στο 50% των περιπτώσεων πρόκειται για τέτοιου είδους ιλίγγους , αυτούς που παραπονιούνται οι ασθενείς, εξηγεί τη σημασία της προσοχής που πρέπει να δοθεί.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μάθηση και άνοια
Η διαδικασία της μάθησης είναι ένα από τα ισχυρότερα και κυριότερα μέσα αντιμετώπισης της εξέλιξης της άνοιας. Περισσότερα...



Η απώλεια της ισορροπίας και το βάδισμα «ψαλίδι»
Τέτοιο βάδισμα με διαταραχή της ισορροπίας βλέπουμε κυρίως στους ημιπληγικούς, το οποίο κάτω άκρο βρίσκεται σε έκσταση και οι δάχτυλοι είναι σε πελματιαία κάμψη Περισσότερα...



Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και νευρολογικές παθήσεις
Ο όρος «αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο» αναφέρεται σε ασθενείς που εμφανίζουν τις τυπικές κλινικές εκδηλώσεις με τάση προς θρομβώσεις και παράλληλα έχουν θετικά αντικαρδιολιπινικά αντισώματα ή αυτά του αντιπηκτικού λύκου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit