• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα είδη των «νευρολογικών» πόνων

Τα είδη των «νευρολογικών» πόνων

Τα είδη των «νευρολογικών» πόνων

Οι «νευρολογικοί» πόνοι, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από άλλο είδος πόνου. Αυτό είναι αναμενόμενο, παρόλο που ο κάθε πόνος, ο οποίος παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε μέρος του κορμιού ή σε ένα όργανο, μπορεί να έχει τη συμμετοχή του νευρικού συστήματος, αλλά οπωσδήποτε σε «συνεργασία» με άλλα όργανα. Δηλαδή, έχουμε μια συνοσηρότητα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.

Περίπου έξι με εφτά είναι αμιγή νευρολογικά σύνδρομα, τα οποία «παράγουν» τέτοιο πόνο, που οδηγεί τον ασθενή στον ειδικό γιατρό, έτσι που να καταφεύγει προκειμένου να βρει θεραπεία.

Αυτά τα έξι με εφτά σύνδρομα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε, προκειμένου να κάνουμε εύκολη τη διεργασία της διάγνωσης, θεραπείας και γενικά της διαχείρισης του πόνου.

Συνεπώς, όταν έχουμε την υπόνοια κάποιου νευρολογικού επώδυνου συνδρόμου μπαίνουμε πλέον στη λογική της περαιτέρω διάκρισης του και στην κατανομή της όλης διαδικασίας για να δούμε εάν και από ποιο μέρος του νευρικού συστήματος προέρχεται, τι διάρκεια έχει, ποια συνεργασία έχει με τα άλλα τμήματα του νευρικού συστήματος.

Κάνουμε, δηλαδή, μια διεξοδική έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουμε το χώρο στο νευρικό σύστημα που πιθανόν υπάρχει η υπευθυνότητα της επώδυνης κρίσης.

Εντοπίζοντας το χρόνο, το χώρο είναι πλέον μετά εύκολο και διαγνωστικά με τα σύγχρονα μέσα να προχωρήσει κανείς περισσότερο, προκειμένου να αντιμετωπίσει π.χ. μια νευραλγία του τριδύμου.

Βέβαια, όλα αυτά χρειάζονται γιατρούς με πείρα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πληθώρα τέτοιων περιστατικών και ξέρουν να τα χειρίζονται.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η απώλεια των κινήσεων
Εκείνο που είναι η μεγαλύτερη κλινική διαταραχή, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική στα διάφορα απομυελινωτικά σύνδρομα με κυρίαρχο αυτό της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι η απώλεια της ικανότητας στο να εκτελεστούν διάφορες κινήσεις Περισσότερα...



Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Δυστυχώς, είναι μια πάρα πολύ δυσάρεστη κληρονομική αρρώστια του αμφιβληστροειδούς και μπορεί κατά βάση να μεταβιβαστεί με το αυτοσωμικό επικρατή, υποχρεωτικό τύπο με τον εξής Χ-φυλοσύνδετο τρόπο˙ σε «απλά ελληνικά» αυτά σημαίνουν ότι είναι μια βαριά κληρονομική νόσος, η οποία σταδιακά προσβάλλει όλες τις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς Περισσότερα...



Η πλαστικότητα εγκεφάλου στην προχωρημένη ηλικία
Σε ότι αφορά τη «δια βίου μάθηση», νέες έρευνες σχετικά με την πλαστικότητα του εγκεφάλου έχουν καταδείξει ότι πλέον ο άνθρωπος έχει ένα επίπεδο οργανικής δυνατότητας που υφίσταται για όλη του τη ζωή. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit