• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To νευρικό σύστημα και οι πόνοι

To νευρικό σύστημα και οι πόνοι

To νευρικό σύστημα και οι πόνοι

Ο πόνος είναι το κυρίως παράπονο στην πληθώρα των ασθενών που κατακλύζουν τα διάφορα εργαστήρια. Βασικά στο μυαλό όλων των γιατρών, με τη μακροχρόνια εκπαίδευση τους πάνω στο θέμα αυτό, η συγκέντρωση σε ότι αφορά τον πόνο είναι σε δυο σημεία.

Εάν αυτός προέρχεται από το σπινοθαλαμικό δεμάτιο ή εάν είναι ανάπτυξη ενός διαταραγμένου υποδοχέα που καταλήγει σε χρόνιο, επώδυνο σύνδρομο.

Δηλαδή, με το που ακούει ο γιατρός το θέμα του πόνου, ακόμη και εδώ στη Βιονευρολογική, αρχίζει και χωρίζει τις καταστάσεις όσο μπορεί, προκειμένου να δει από ποια βασική πηγή θα αρχίσει˙ από το κεντρικό νευρικό σύστημα ή από τον υποδοχέα, όπου είναι ερεθισμένος κατά τη διάρκεια του πόνου με διαφορετικό πόνο. Η μια ή η άλλη εκδοχή έχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετική διαγνωστική διαδικασία.

Έτσι έχει μεγάλη σημασία, ακούγοντας κάποιον ασθενή ότι κάπου και για καιρό πονάει, να τον αφήσουμε να διηγηθεί όλο το ιστορικό, διακόπτοντας μόνο και κατευθύνοντας τον σε ότι αφορά το «τοπικό» ή το «γενικό».

Δηλαδή, αν έχουμε κάτι από κάποιον υποδοχέα σε κάποιο άκρο ενός δαχτύλου ή αν έχουμε ένα χρόνιο συμπαθητικό πόνο εξαιτίας κάποιας διαταραχής σπινοθαλαμικού δεματίου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

To ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στο κώμα και η κλινική εικόνα
Όταν έχουμε έναν ασθενή σε κωματώδη ή ημικωματώδη κατάσταση, όπως γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική, δε δείχνει αντιδράσεις σε οποιοδήποτε ερεθισμό Περισσότερα...



Αρυλοσουλφατάση, άνοια, ψύχωση, παράλυση
Ανάλογα με το επίπεδο συγκέντρωσης της στο αίμα η αρυλοσουλφατάση έχει και την αντίστοιχη παθολογική συσσώρευση σ’ αυτό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων. Περισσότερα...



Αυτόματες κινήσεις και αυθόρμητες σκέψεις
Μας εκπλήσσει ότι στην καθημερινότητα ορισμένες κινήσεις που εκτελούμε και διάφορες σκέψεις που κάνουμε προκύπτουν κάποια στιγμή αυθόρμητα και ασυνείδητα ˙το ασυνείδητο είναι υπό αμφισβήτηση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit